fbpx

Méltó időskort!

Megemeljük a minimálnyugdíjat, értékállóvá tesszük a nyugdíjakat.

Folyamatos  nyugdíjemelést  vezetünk  be,  amely  figyelembe  veszi  a  nyugdíjasok  kiadásainak  változását. A társadalmi igazságosság jegyében garantáljuk a nyugdíjak értékállóságát. Az  ápolási  díjat  a  minimálbér  szintjére  emeljük, így  az  eddigi  30-50  ezer  forint  helyett  115  ezer  forint  lesz.  Az  otthonápolást  foglalkoztatási jogviszonnyá tesszük.

Egy összetartó nemzet nem feledkezik meg idős polgárairól, azok számára méltóságteljes öregkort biztosít, amit nem a megélhetésért vívott folyamatos küzdelem jellemez. Fontosnak tartjuk, hogy fellépjünk az időskori nélkülözés ellen, ezért a nyugdíjminimum összegét a jelenlegi 28500 forintról 50000 forintra emeljük. Emellett megváltoztatjuk a nyugdíjemelés módját, azt a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján fogjuk kiszámítani, hiszen ez az ami garantálhatja, hogy a nyugdíjak megőrizzék értéküket és abból arra jusson, amire a nyugdíjasoknak valóban szükségük van. Azonos összegű nyugdíjemeléssel biztosítjuk az alacsony nyugdíjak nagyobb mértékű emelését.

Nem csak hazánkban, hanem a fejlett világban mindenütt problémát jelent a társadalom elöregedése, ezért a nyugdíj-rendszert is meg kell változtatnunk. Fenntartható, hárompilléres nyugdíj-rendszert vezetünk be, amelynek első pillére a mindenkit megillető alapnyugdíj volna; erre épülne az egyéni számlán vezetett, munka után járó nyugdíj, valamint az öngondoskodás: az önkéntes nyugdíjpénztárak. A GYES-en töltött éveket beszámítjuk a nyugdíjalapba. Felülvizsgáljuk a korkedvezmény korábbi rendszerét, és szűkebb körben fenntartjuk a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét az egészségre fokozottan ártalmas munkakörökben.

A rugalmas nyugdíjba vonulás biztosítása mellett kiszélesítjük a nyugdíjasok munkalehetőségeit. Az ember alapvetően tevékeny lény, ez az öregedés hatására sem változik meg, így fontosnak tartjuk, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is biztosítsuk a hasznos elfoglaltságok lehetőségét, különös tekintettel arra, hogy az évek hosszú sora alatt felhalmozott tapasztalatokról lemondani nagy hiba lenne. Segíteni kívánunk abban, hogy a nyugdíjasok – ha szeretnék – fontos szerepeket kapjanak a nonprofit szervezetekben is: tudásukra, önkéntes aktivitásukra nagy szükség van a családsegítő, közösségfejlesztő, tanulást támogató intézményekben. Az idősotthonok számát megnöveljük, a férőhelyeket így bővítjük, a hosszú várólistákat lerövidítjük, a minőségi ellátást pedig megfizethetővé tesszük. Az eredmény: boldogabb nyugdíjasok, tisztes nyugdíjaskor, fenntartható nyugdíjrendszer!

Nem csak a nyugdíjasokat érinti, hogy az otthonápolást munkaviszonyként ismerjük el és az eddigi 30-50 ezer forintos ápolási díjat a minimálbér szintjéig emeljük fel. Egy ilyen helyzetben a családok komoly megpróbáltatásokon mennek keresztül és magatehetetlen szeretteink ápolása valóban egy teljes állásnyi vagy még több munkát igényel. Az ápolásra szorulók  életminőségének biztosítása, kiszolgáltatottságuk csökkentése, emberi méltóságuk megőrzése nagymértékben múlik az ápolás minőségén. A hozzátartozók általi ápolás az esetek többségében emberségesebb és gazdaságosabb megoldást jelent. Magától értetődő, hogy egy olyan állam mely törődik polgáraival ezt mind jogszabályilag, mind anyagilag támogatja. Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha odafigyelünk egymásra és segítjük egymást a bajban.

2018-03-30T18:39:21+00:00 2018. 03. 30.|Nyugdíj|