fbpx

Nyugdíjemelés: pofont kapott a legtöbb nyugdíjas

Mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, a nyugdíjemelés mértéke kizárólag az inflációt követi. A kormányzati kommunikáció szerint ez azt jelenti, hogy sikerült megőrizni az idősek juttatásának reálértékét. A valóságban ez a gyakorlat az utóbbi években a nyugdíjasok egyre nagyobb mértékű elszegényedését okozta, hiszen az infláció alacsony volt, míg a keresetek nagymértékben
növekedtek.

A kétmillió magyar nyugdíjasból 600 ezren kevesebb, mint 100 ezer forintos ellátásból élnek, 90 százalékuk pedig 200 ezer forint alatti nyugdíjat kap. A kormány által adott nagylelkű nyugdíjemelés tehát 600 ezer idős számára 3-4 ezer forint értékű emelést jelent, a nagyon nagy többség pedig 6-8 ezer forinttal kap többet havonta. A nyugdíjasok most szembesülnek azzal, hogy a tavaly novemberben óriási csinnadrattával beharangozott és adott nyugdíjprémium egyáltalán nem épült be a nyugdíjukba, a nyugdíjkiegészítés pedig csak minimális mértékben.

Az LMP követeli, hogy a kormány valódi nyugdíjemelést hajtson végre. A nyugdíjasok nagy részének ráadásul csak most lett világos, hogy a novemberi nyugdíjkiegészítés nem teljesen, hanem csak nagyon kis mértékben, 1/12 részben épült be a nyugdíjukba. A nyugdíjprémium még nagyobb csalódást okozott, hiszen ennek összege egyáltalán nem emelte a nyugellátás mértékét. Arról a kormány pedig végképp nem beszél, hogy ebben az évben a várható 3,3 százalékos gazdasági növekedés mellett a nyugdíjasoknak már nem jár nyugdíjprémium.

Az LMP szerint a nyugdíjasok életkörülményeit azonnal javítani kell:

  • A 10 éve változatlan minimálnyugdíjat 71.250 forintra kell emelni.
  • Ki kell dolgozni a nyugdíjemelés méltányos rendszerét.
  • A kormánynak garantálnia kell, hogy a nyugdíjasok a prémiumot akkor is megkapják, ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék alá csökken.
  • Végül, de nem utolsó sorban biztosítani kell, hogy a nyugdíjprémium beépüljön a
    nyugdíjakba.

Schmuck Erzsébet

társelnök

2020-02-20T10:41:15+00:00 2020. 02. 20.|Nyugdíj|