fbpx

A Megújuló Magyarország 5 pontja

Szél Bernadett március 6-án, az energiahatékonyság világnapja alkalmából rendezett konferencián mutatta be megújuló energiaprogramunkat.

Innovációra van szükség, és arra, hogy aki a megújuló iparba akar fektetni, az megtehesse. Paks2 helyett megújuló energiára és energiahatékonyságra alapozzuk a fejlesztést, mert ki akarjuk használni a 21. század nyújtotta lehetőségeket, hogy Magyarországot az okosforradalom nyertesévé tegyük.

1. 2030-ra 50%-os megújuló energia részarányt érünk el

A nap és szélerőművek megtérülő beruházásoknak számítanak szerte a világon. Eltakarítjuk a szabályozási akadályokat a szélerőmű-beruházások útjából. Kiszámítható és támogató szabályozási környezetet hozunk létre a megújuló energiába fektetők számára, mert a kiszámíthatóság önmagában is fellendíti ezt az iparágat. Támogatjuk a kutatás-fejlesztést és az innovációt.

2. Lakossági napenergia program

Az európai trendek a hálózatos rendszerek felé mutatnak, ahol háztartások és helyi közösségek az áramtermelés meghatározó szereplőivé válnak. Ezt a folyamatot hazánkban is támogatni fogjuk. A Paks2-re szánt beruházási összeg elegendő volna minden hazai háztartás felszerelésére napelemekkel – ingyen. A lakossági napenergiaprogram több tízezer tartós munkahelyet képes teremteni, ráadásul az ország minden részében.

3. Takarékos otthon program

Haladéktalanul hozzálátunk a lakóépületek energiahatékonyságának nagymértékű javításához, amivel 40-50 százalékos (mélyfelújítás esetén akár 85 százalékos) energiafogyasztás-csökkentést érhetünk el. A teljeskörű felújítás a leggazdaságosabb, az eredmény a közel passzívház minőségű lakóépület. A program akár 80 000 tartós munkahelyet teremthet a versenyszférában.

4. Szociális rezsi program

A világpiaci gázárcsökkenés hasznát ezentúl nem nyelheti le az állam, az így keletkező extraprofitot egy szociálisan igazságosabb tarifarendszer kialakítására, illetve energiahatékonysági beruházások támogatására fogjuk fordítani.

5. Okoshálózatoké a jövő

A világ a rugalmas okoshálózatok felé halad. Ezek révén tudjuk kihasználni az időjárásfüggő, gyakorlatilag ingyen termelő nap- és szélenergia kapacitások előnyeit. Az áramár napon belül igazodik a termeléshez és informatikai automatizálással a fogyasztók (háztartási gépek, elektromos autók, tároló kapacitások) akkor veszik le a legtöbb áramot, amikor a legolcsóbb. Ösztönözni fogjuk az okoshálózatok kialakítását.

2018-03-08T19:30:09+00:00 2018. 03. 07.|Okosforradalom|