fbpx

A Fidesz 2008-ban még kiállt a tandíj ellen

A Fidesz 2008-ban még kiállt a tandíj ellen

A Fideszt és Orbán Viktor miniszterelnököt szembesítették volna saját, 2008-as tandíjellenes álláspontjával az LMP képviselői az Országgyűlés hétfői ülésén, ha Kövér László házelnök nem tiltja ki őket az ülésnapról – a frakció több tagja erről sajtótájékoztatón számolt be a parlamentben.

Keresztes László Lóránt társelnök-frakcióvezető elmondta: szemléltetőeszköz engedély nélküli használata miatt tiltotta ki őt és az LMP több képviselőjét az ülésről a házelnök. Szerinte a kormány az elmúlt időszakban mindent megtett az egyetemek, főiskolák fizetőssé tételéért. A felsőoktatás jelenlegi helyzetét a bérek ismertetésével jellemezte: egy tanársegéd nettó 145 ezer forintot keres, egy nagyjából tíz éves kutatói múlttal rendelkező docens pedig nettó 180 ezer forintot.
A politikus kérdésre válaszolva kijelentette: a legfontosabb, hogy üzeneteiket eljuttassák a közvéleményhez, ilyen szempontból “a fideszes házszabály megszegése belefér”.

Demeter Márta frakcióvezető-helyettes szerint a Fidesz a felsőoktatás átalakítása során kizárólag egy szűk elitet kedvezményez, és kiszorítja a szerényebb körülményekkel rendelkezőket. Bírálta a Corvinus egyetemen tervezett átalakításokat és kijelentette: a változtatást az egész magyar felsőoktatásban átvezeti majd a kormány.

Hohn Krisztina elmondta: az ülésteremben tüntetést volt részükről a táblák felmutatása. “A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.; Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt.” – egyebek között ezek az idézetek szerepeltek a táblákon Ungár Péter felszólalása közben, amelyet “Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral” címmel jelentetett be.

Kövér László végül még a felszólalás közben jelezte: mivel az LMP nem kért engedélyt a házbizottságtól a szemléltető eszköz használatára, kizárja az ülés hátralévő részéről Szabó Szabolcsot, Hohn Krisztinát, Csárdi Antalt, Demeter Mártát és Keresztes László Lórántot.

 

MTI / LMP sajtó

2018-10-16T10:04:02+00:00 2018. 10. 16.|Oktatás|