fbpx

Az államnak kell fenntartania a felsőoktatási intézményeket

Az államnak kell fenntartania a felsőoktatási intézményeket

Állami fenntartásban kell maradniuk az egyetemeknek: ellenkező esetben nem lesz ráhatásunk a felsőoktatási intézmények életére. Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára azt mondta, a kormány gyökeres átalakítást tervez a felsőoktatás fenntartási modelljében, ugyanakkor nem egyértelmű, ki és hogyan alakítaná át azt. Előbb a Budapesti Corvinus Egyetem “kiszervezése” merült fel közalapítványi fenntartásba, néhány napja viszont már több intézmény is szóba került az átalakítással összefüggésben. Mindez komoly tandíjemeléssel járna, és a hallgatók harmada szorulna ki a felsőoktatásból.

Írd alá a petíciót!

Tiltakozz te is a felsőoktatás magánosítása, és fizetősség tétele ellen!

Az LMP szerint az állami fenntartás megtartása mellett gyökeresen növelni kell az oktatás, azon belül az egyetemek forrásait. Mi az első három diplomát biztosítanánk ingyenesen mindenki számára, és az autonómia megadása mellett növelni kell az oktatók bérét, emellett partneri kapcsolatot kell kialakítani a gazdasági és civil élet, valamint a felsőoktatási intézmények között.

Az LMP ifjúsági szervezete pedig a Corvinus Egyetemnél megtartott fáklyás felvonuláson állt ki az ingyenes felsőoktatás mellett.

Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke elmondta: a felsőoktatás kapuit szélesre kell nyitni, az nem lehet kevesek kiváltsága. A Corvinusszal kezdik, és az egész felsőoktatásra kiterjesztenék, hogy csak a gazdag családok fiataljai juthassanak be.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a demonstráción pedig a fideszes gyarmatosításról beszélt. A Fidesz és a kormány újabb társadalmi alrendszert talált magának, amit a gazdagoknak gyarmatosíthat. Ezt nem engedhetjük.

Orbán Viktor 2008-ban még azt mondta, hogy ha az ő idejében lett volna tandíj, akkor nem tudott volna egyetemre járni, és a tandíj a legtöbb fiatal előtt elzárja a felemelkedés lehetőségét.

Tóth Áron, a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja szerint a privatizációval kiszorítják az államilag támogatott magyar hallgatókat, és arra sincs garancia, hogy hozzáértő emberekre bízzák majd az intézményt.

2018-10-11T13:55:54+00:00 2018. 10. 10.|Oktatás|