fbpx

Több állami pénz kell a felsőoktatásba, nem tandíj!

Több állami pénz kell a felsőoktatásba, nem tandíj!

Az LMP elutasítja a felsőoktatás eddigi és tervezett átalakításait: a kancelláriarendszert, a megszorításokat és az úgynevezett Corvinus-modellt, azt, hogy az intézmények fenntartását magánkézbe adná az állam.

Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára csütörtöki sajtótájékoztatóján fenntarthatatlannak ítélte a kancelláriarendszert, amely szerinte eddig csak megszorításokat hozott. Az ún. Corvinus modell sem szól másról, mint arról, hogy a kormány beismerő vallomást tett: a nagy csinnadrattával meghirdetett és bevezetett kancellária rendszer teljes csődöt mondott, megbukott, elvérzett. Értelme, veleje semmi nem volt, kizárólag klientúraépítésre szabták. Az ELTE-n a természettudományi kar dékánjának lemondásához vezetett az egyetemen zajló megszorítás.

A kormány azonban még rosszabb állapotba kívánja manőverezni a felsőoktatást azzal, hogy kiszervezné az egyetemek fenntartását alapítványoknak, gazdasági társaságoknak. A magánkézbe adott intézményekben fizetőssé válna az oktatás. Mi viszont ezt nem fogjuk engedni. Ezért gyűjtünk aláírásokat az ország számos pontján. Követeljük a kormánytól, hogy magánosítás helyett fordítsák vissza a kivont költségvetési forrásokat, és azonnal töröljenek el minden tandíj jellegű dolgot, bárhogy is becézik, illetve gúnyolják azt.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: mintegy 50-100 milliárd forint hiányzik a felsőoktatás mindennapos működéséhez.

2018-11-08T15:22:22+00:00 2018. 11. 08.|Oktatás|