fbpx

Tiszta, élhető, biztonságos és zöld Óbudáért – Interjú Burján Ferenccel

Tiszta, élhető, biztonságos és zöld Óbudáért – Interjú Burján Ferenccel

Burján Ferenc sikeresen szerepelt az önkormányzati választáson, LMP-s színekben lett Óbuda alpolgármestere. Nagy reményekkel vág neki a következő ciklusnak, tervei szerint még zöldebb lesz a kerület.

Mit jelent Önnek Óbuda?

Otthont, szeretetet, családot, barátokat és a természet mindennapi közelségét. Budapest azért csodálatos város, mert minden egyes kerületnek, minden egyes egységnek megvan a maga speciális hangulata, így Óbudának is. Én magam 30 éve élek Óbudán, három évtizede látom, tapasztalom hogyan fejlődik a kerület, miért költöznek ide egyre többen.

Miben más ez a kerület, mint a többi?

Az előző válaszomat folytatva: mert kinn is vagyunk, mégis benn vagyunk. Nyilvánvalóan nem a klasszikus belvárosi kerület a miénk, de szerves és élő a belvárossal való kapcsolódás, úgy, hogy Óbuda sokaknak a kikapcsolódásról, a biciklizésről, a túrázásról, a kutyasétáltatásról, a természet közelségéről is tud szólni.

Eddigi ciklusokból mit tart a legfontosabb eredményeinek?

Nagyon sokat foglalkoztam az Óbudai Gázgyár talajszennyezésének ügyével, amit – immár a környezetvédelemért felelős alpolgármesterként – továbbra is kiemelten fogok kezelni. A helyi LMP-s szervezettel számos további zöld ügyet karoltunk fel (a zaj- és levegőszennyezés kérdésétől a kerékpározás ösztönzéséig), amiket ezáltal sikerült a helyi politikai napirenden tartanunk. Szívügyem volt az előző ciklusban, hogy a békásmegyeri HÉV-állomás legyen végre akadálymentesítve: habár ez egyelőre nem történt meg, prioritásként kezelem az ügyet és előrehaladott tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban.

Az ellenzéki győzelem elhozta a cselekvés lehetőségét, milyennek látja az új testület összetételét?

A kampányban világos víziót és programot adtunk az óbudai választópolgároknak, és jó látni, hogy nem csak kampányolni, de kerületet vezetni is tudunk együttműködve. Más-más politikai közegből jöttünk, mégis a legfontosabb dolgokban egyetértünk, miszerint dolgozzunk együtt az óbudai polgárok érdekében egy tiszta, élhető, biztonságos és zöld Óbudáért.

Alpolgármesterré választották, ez több lehetőséggel, de több felelősséggel is jár. Mi a portfóliója? Mik a legfőbb tervei, amit el szeretne érni a következő öt éve alatt?

Célom, hogy a környezetvédelemért és közbiztonságért felelős alpolgármesterként hozzájáruljak ahhoz, hogy minden kerületi lakos egészséges környezetben és biztonságban tudjon élni. A célom, hogy Óbudát Budapest legzöldebb kerületévé tegyem a városvezetéssel közösen. Nem mehetünk el amellett, hogy korunk legfontosabb kihívása a klímaválság és annak kezelése. És ne legyen kétségünk afelől, hogy ez minket, óbudaiakat is igen súlyosan érint. A javaslatomra elfogadtuk a kerületi klímavészhelyzet megállapításáról szóló határozatot, ami konkrét cselekvési tervet is magában foglal, ennek végrehajtása kiemelt kötelezettségem és egyben felelősségem is.

2020-01-31T09:49:03+00:00 2020. 01. 31.|Önkormányzati képviselők|