fbpx

Érd fellélegzett – Interjú Tetlák Örssel

Érd fellélegzett

Érden tarolt az ellenzék az önkormányzati választáson. Az ünneplés nem tartott sokáig, rengeteg munkája lesz a testületnek. Az LMP alpolgármestert is adott Tetlák Örs személyében, őt kérdeztük terveiről.

Első képviselői ciklusodat kezded az érdi közgyűlésben. Hogy érzed magad, hogy 13 év után sikerült a városban leváltani T. Mészáros Andrást? Hogy ünnepeltetek október 13-án?

Nagyszerűen és megkérdőjelezhetetlen, hogy az egész városon érezni, hogy fellélegzett. Hatalmas siker, hogy Csőzik László nyert T. Mészáros ellen. Október 13-án este közös eredményváró volt, a szavazóköri delegáltakkal együtt. Rengeteget dolgoztunk a választást megelőző hónapokban és kicsit kiengedtük a gőzt. Én a legjobban Andrasek Mónika sikerének örültem, hiszen így két LMP-s is tagja az újjonan felálló közgyűlésnek.

Megválasztott képviselőként mi volt az első gondolatod, mik lesznek az első lépéseid?

Első lépésként jeleztem az Elvira major munkatársai felé, hogy a város mostantól abban érdekelt, hogy a major és világszínvonalú teljesítménye értékén legyen kezelve és a város életének szerves részévé váljon. Az első szervezett esemény, amin már megválasztott képviselőként vettem részt, egy civil faültetési akció volt Érdligeten. Sort kell kerítenünk a gyanús pénzmozgások és kifizetések felülvizsgálatára. Nem hajtóvadászatot indítunk, hanem tüzetesen átnézzük azokat a projekteket, ahol feltételezhető, hogy túlfizetésre, hiányos teljesítésre, vagy értelmetlen kifizetésekre került sor.

Régóta szívügyed és sok követ megmozgattál már, hogy az érdi Elvira majort hungarikummá nyilvánítsák. Hogy haladsz ebben az ügyben?

Nagyságrendekkel könnyebb lesz a helyzet, hogy ellenzéki vezetéssel, már képviselőként vihetem az Elvira major ügyét. Meggyőződésem, hogy Érd történetének legzöldebb programjával nyertünk, aminek egyik hangsúlyos eleme az Elvira. A napokban lesz a helyi értéktár bizottság soron következő ülése (immár az új polgármester elnökletével), ahol fel tudjuk végre venni a majort a helyi értéktárba és ajánlani tudjuk az értéktár piramis következő szintjére. Bízom benne, hogy a lehető legrövidebb időn belül hungarikum lesz az Elvira major és az itt nemesített gyümölcsfajták is.

Jómagad is Érd közepén, Tusculanumban élsz, biztos van pár konkrét dolog, ami zöld politikusként szemet szúr. Milyen ötleteid vannak a város fejlesztésével kapcsolatban e téren?

Érd egy magyar viszonylatban nagyváros hetvenezer lakossal, mégis csak egy húszezres város infrastruktúrájával. Akadozik a zöldhulladék begyűjtése, még önkormányzati rendelet teszi lehetővé a kerti égetést, a városban fájóan kevés a park és a rekreációs övezet. Érthetetlen, hogy Duna-parti településként mennyire nincs a városnak kapcsolata a folyóval. Ötletekkel és lelkesedéssel remekül állunk, meglátjuk, hogy a város költségvetése mit bír el. Elég hamar szembesültünk ugyanis olyan lyukakkal, amik komoly fejtörést okoznak. A legfontosabb feladat, hogy innovatív és tőkeerős vállalkozásokat csábítsunk Érdre. Ez a kulcs, amin a város jövője múlik. Drasztikusan kell emelnünk a munkahelyek számát és az iparűzési adó bevételeket.

Az érdiek mellett, a közgyűlés bizalmát is elnyerted, így te lettel az első zöld alpolgármester megyei jogú városban.

Igen, az alakuló közgyűlésen abban a hatalmas megtiszteltetésben lett részem, hogy a város alpolgármesterének választottak. Óriási kihívás és megtisztelő feladat. Az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztésétől kezdve, a közvilágításon át a szociális és köznevelési intézményrendszer fejlesztéséig rengeteg adóssága van a városnak, biztosan nem fogunk unatkozni.

2019-11-10T14:14:34+00:00 2019. 11. 10.|Önkormányzati választások|