fbpx

Megette a hamubasült pogácsát, aztán hazament és megválasztották – Interjú Takács Lajossal

Megette a hamubasült pogácsát, aztán hazament és megválasztották

Takács Lajos fiatalemberként jutott be a Badacsonytomaji képviselő-testületbe. Itt nőtt fel, és most ide tér vissza. Szakmai tapasztalatait a város javára akarja fordítani, és imádja a Balatont. A friss önkormányzati képviselővel beszélgettünk.

Ennél kevesebbel tényleg nem is lehet nyerni.

Nagyon izgalmasan alakult a választás, hiszen mindössze egyetlen szavazattal előztem meg az utánam következő Nagy Lajost, aki 13 évig szolgálta településünket képviselőként. A mostani választásra jellemző volt a felfokozott aktivitás, mivel öt évvel ezelőtt 100 szavazattal kevesebbel is be lehetett kerülni, míg idén 403 volt a határ.

Gyütment vagy igazi Badacsonyi?

Hivatalosan Tapolcán születtem, de csak azért, mert ott van kórház. Badacsonytomaji vagyok fejem búbjától a talpamig. Itt nőttem fel. Rokonaim bérelték a badacsonyi strandot, úgyhogy nekem arról szólt a gyerekkorom, hogy amint vége volt az iskolának, irány a Balaton. Szinte össze voltam nőve a tóval. Az egyetemi évek alatt is hazajártam, majd 22 évesen költöztem Budapestre, legfőképp a munkalehetőségek miatt. De már több mint egy éve kellő tapasztalattal a birtokomban úgy éreztem, hogy itt az idő visszatérni szülővárosomba.

Milyen munkákat csinált Budapesten?

Pénzintézeteknél dolgoztam, és a politikában is négy éve benne vagyok. A Lehet más a politika országgyűlési frakciójának vagyok gazdasági szakértője. Aki ismeri a pártok szakértői gárdáját, az tudja, hogy megtisztelő ezt csinálni, hiszen Magyarország zöld pártja nagyon erős és professzionális háttércsapattal rendelkezik. Biztos vagyok abban, hogy a felhalmozott tudásanyagomat Badacsonytomaj javára tudom fordítani.

Részletezné?

Az egyik vesszőparipám a pénzügyi tudatosság kérdése. Úgy érzem, hogy az emberek még mindig nem érzik részletekbe menően a saját lehetőségeiket a bankok, biztosítok, egyéb cégek szolgáltatásaival kapcsolatosan. Pedig, minél inkább átlátjuk, annál inkább saját hasznukra tudjuk fordítani azokat. A másik, nekem van egy olyan előnyöm, hogy minden a Parlamentbe bemenő, elfogadott törvényjavaslatot, határozatot, szabályozást automatikusan látok. Mondanom sem kell, hogy ez a településre nézvést is előnyökkel jár, hiszen egyből tudunk lépni.

Mi az a három dolog, amit ebben az önkormányzati ciklusban végig akar vinni képviselőként?

Nagyon fontos, hogy a fiataljaink itt akarjanak maradni, ezért igazi közösséggé kell kovácsolni ezt a generációt. Sok megkeresést kaptam korombeli fiataloktól. Arra sincs módjuk, hogy egy meccset megnézzenek közösen. Egyszerűen nincs ilyen hely. Arra gondoltam, hogy miért ne lehetne az Egry József Művelődési Házban különböző tematikájú közösségi klubokat csinálni, ahol összejöhetnek az azonos témák iránt érdeklődők. Persze, ez csak egyik része a megoldásnak. Az önkormányzatnak a fiatalok lakhatásában is segítenie kell, például telkeket adhatna azoknak, akik itt akarnak családot alapítani.

Szintén fontos a helyi labdarúgócsapat támogatása. Stabil lábakon álló csapatot akarok, stabil eredményekkel. Ennél csak az fontosabb, hogy minél több utánpótláscsapatunk legyen, hisz ez jó a közösség, a sport, az egészség, és minden szempontból. Vagy itt van a bolt kérdése. Nem járja, hogy alapdolgokhoz nem lehet hozzájutni. Kibővített boltban látom a megoldást, ami szezontól függetlenül kiszolgálja a helyiek igényeit. Nonszensz, hogy Tapolcára kell rohangálni majdnem mindenért.

Nem a piac dönt ilyen kérdésekben?

Az ész dönt. Mi lenne ha a 71-es út mentén lenne egy állandóan nyitva lévő, jól ellátott bolt? Mindenki nyerne. Az átutazók megállnának és generálnák a forgalmat, így a tulajdonosnak is megérné, és vége a Badacsonytomajiak régóta húzódó problémája is megoldódna.

Az új testület, hogyan fog tudni együttműködni a város érdekében?

Nem félek ettől. Bízom benne, hogy jó érveléssel végig tudjuk vinni a tomaji embereket segítő ötleteinket, és azt is megígérem: nem fogom nézni, ki nyújtott be egy adott javaslatot, hanem, hogy hasznára van-e szeretett városomnak.

Tervez valami újítást is?

Így van. Az előző testület megállapodott abban, hogy a bizottsági és testületi üléseken történteket nem kommunikálták a külvilág felé. Az én demokráciafelfogásom ettől lényegesen eltér. Az emberek bizalmából, az emberek érdekében hozunk majd döntéseket. Teljesen természetes, hogy erről tájékoztatni kell őket. Az embereknek tudnia kell, mi miért történik Badacsonytomajon. Ez nem is lehet kérdés. Az is tervem, hogy folyamatosan találkozni fogok az emberekkel, fórumokat tartok. Nem fogok abba a hibába esni, ami sajnos jellemző a politikusokra, hogy a választás előtt néhány hónappal kerülnek megint elő, addig még látni se lehet őket. Na, nem így én. Engem bárki megkereshet Tomaj ügyeivel kapcsolatban. Például fontosnak tartom, hogy minden hónap utolsó szerdáján lesz testületi ülés, azt tervezem, hogy ezek után tartok mindig fogadóórát.

2019-10-30T16:57:23+00:00 2019. 10. 30.|Önkormányzati választások|