fbpx

Rengeteg a teendő Kiskunfélegyházán – Interjú Kis-Szeniczey Kálmánnal

Rengeteg a teendő Kiskunfélegyházán – Interjú Kis-Szeniczey Kálmánnal

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP jelöltjeként kapott bizalmat szülővárosában. Kioktató hatalomgyakorlás helyett a munkában hisz.

Mit jelent önnek Kiskunfélegyháza?

A török után újratelepülő, jász-kun, redemptus családok leszármazottja vagyok. Ez a szülővárosom, itt élek 52 éve. A munkám, a gazdaságom, a családom és a szívem is ide köt. Helytörténeti kutatásokat is végzek, aktív látogatója vagyok a városi levéltárnak.

Eddigi ciklusokból mit tart a legfontosabb eredményeinek?

Korábban, a rendszerváltás után már voltam városi önkormányzati képviselő és a megyei közgyűlésben is dolgoztam. A költségvetési, városüzemeltetési, településfejlesztési és környezetvédelmi területeken szereztem mélyebb tapasztalatokat. A PET-mentes önkormányzatokért és a csapvíz fogyasztásáért indított javaslatom sok helyen átment és mintaként szolgált.

Hogyan élte meg október 13-a estéjét?

Vegyes érzelmekkel. Örültem az ellenzék sikerének Budapesten és a nagyobb városokban. Kiskunfélegyházán a kormánypártok nyertek nagy fölénnyel, amelynek speciális helyi okai vannak.

Mik ezek az okok?

A Veled a Városunkért Egyesület a teljes helyi ellenzéket egységbe forrasztotta. A frakcióban mindenki nyitott a zöld gondolkodásra, a klímaváltozás kihívásaira, az ökológiai válságra adott helyi válaszok megfogalmazására. A városvezetésről ez jelenleg nem mondható el. Az éghajlat-változási vészhelyzet kihirdetésére és egy éven belül egy cselekvési terv kidolgozására irányuló javaslatomat lesöpörték.

Milyennek látja az új testület összetételét?

A Nemzeti Fórum és a kormánypárti polgármester felhatalmazása vitathatatlanul nagy, de ez nem tükrözi a tényleges erőviszonyokat. A többség részéről egyelőre nem az együttműködési szándék és a „gentleman agreement” dominál. Az elbizakodottság, az erőpolitika nem jó tanácsadó, és az agresszív, kioktató stílus felnyithatja az emberek szemét. Mi konkrét szakmai tárgyú előterjesztésekkel fogunk bizonyítani.

Mik a legfőbb tervei, amit el szeretne érni a következő öt év alatt?

A Bankfalu képviselő-jelöltjeként megfogalmazott programomat fogom követni. Az orvosi rendelő helyben tartása nem volt a többség célja, amit elfogadni nem tudok. Félegyháza tanyás mezőváros, ahol a külterületi úthálózat fejlesztése és karbantartása nagy feladat. A megújuló energiákra való áttérés, a csapadékvíz összegyűjtése és öntözéses hasznosítása, a fásítási program csak kiragadott példák a teendők sokaságára.

2019-12-16T10:30:59+00:00 2019. 12. 16.|Önkormányzati választások|