fbpx

Az LMP továbbra is követeli az otthongondozási díj emelését

 

Az LMP ismét benyújtotta az Országgyűlés elé az otthongondozási díj egységes emeléséről szóló javaslatát, hogy azoknak az ellátása is növekedjen, akik nem a gyermeküket, hanem például az idős hozzátartozójukat ápolják.

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerdai budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a javaslat megegyezik azzal, amelyet a fideszes Mátrai Márta terjesztett a Ház elé 2004-ben, még ellenzékben.

Akik nem gyermeküket ápolják, 38 ezer vagy 58 ezer forintos díjazásban részesülnek, az összeg pedig évente mindössze 5 százalékkal emelkedik. Ungár Péter szerint ez nem követi az inflációt, így az árak elszabadulásával az otthonápolási díj vásárlóértéke csökken.

A juttatás megemelése a minimálbér szintjére éves szinten 22-30 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek, amely szerinte elenyésző.

További változtatásokra is szükség van. A többi között arra, hogy az otthonápolási díj azok után is járhasson, akik rokkantnyugdíjat kapnak, a nagyszülő is jogosult legyen rá és ha valaki többeket ápol, magasabb ellátást kapjon.

2020-09-09T12:20:44+00:00 2020. 09. 09.|Otthonápolás|