fbpx

Ne szórakozzanak tovább az otthonápolást végző hétköznapi hősökkel!

Ne szórakozzanak tovább az otthonápolást végző hétköznapi hősökkel!

Ungár Péter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az EMMI többet költ a gyermekek otthonápolási díjának felülvizsgálati eljárására, mint amennyit azokon a szülőkön spórol, akiktől valós indokok nélkül megvonja a GYOD-ot. Az LMP-s képviselő bizottság elé viszi az ügyet, és furfangos mód egy korábbi fideszes határozati javaslattal adná meg minden érintettnek a teljes körű támogatást.

Tavaly június végén elindult a gyermekek otthonápolási díjának felülvizsgálata, melynek keretében a minisztérium által kijelölt szakértők minden családban megvizsgálták, hogy az adott család jogosult-e otthonápolási díjra. Azonban az EMMI által felállított pontrendszer nem alkalmas arra, hogy minden egyes élethelyzetet megvizsgáljon, és igazságos döntéseket hozzon a jogosultságot illetően. Arról nem is beszélve, hogy az EMMI négyszer módosította a pontrendszert, ami súlyos aránytalanságokhoz vezetett.

Az LMP szerint meg kell határozni azon diagnózisok körét, mely esetekben jár a GYOD, illetve fent kell tartani az egyéni elbírálás lehetőségét is azok esetében, akik ezen kritériumoknak nem felelnek meg.

A Népjóléti bizottság követező ülésen napirenden lesz a GYOD kérdése, így lehetősége lesz az EMMI-nek beszámolnia arról, hogyan áll a felülvizsgálat, és tájékoztathatják az érintett szülőket is, ugyanis ezen szülők érdekképviseletei ugyancsak meghívást kapnak az eseményre.

2020-ban is 38- illetve 58 ezer forintot kapnak azok, akik nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon. A legtöbb esetben ezt kényszerből teszik, hiszen a Fidesz kormány nem biztosít elég férőhelyet állami intézményekben erre a feladatra.

Ungár Péter ezért ismételten beadja azt a 2004-es fideszes határozati javaslatot, amit Mátrai Márta nyújtott be annak idején, és ami egységesen minden érintettnek a minimálbér összegében határozna meg az otthonápolási díj mértékét. Itt a lehetőség, hogy a Fidesz újra egyetértsen régi önmagával.

2020-01-14T16:22:21+00:00 2020. 01. 14.|Otthonápolás|