fbpx

A nyaralás várhat, a nép viszont nem – rendkívüli ülésnapot kezdeményeztünk

A nyaralás várhat, a nép viszont nem – rendkívüli ülésnapot kezdeményeztünk

A kormány folyamatosan, mára már szinte programszerűen hagyja cserben a legelesettebb magyar családokat. Nem tűrhetjük egy percig sem azt, hogy a Fidesz és a kormány felesleges látványberuházásokon keresztül lopja el a magyar emberek által összeadott adóforintokat, miközben a rászoruló családok tízezreiről nem gondoskodik. Ezért a Jobbikkal közösen rendkívüli országgyűlési ülésnapot kezdeményeztünk annak érdekében, hogy a kormánypárti képviselők színt vallhassanak, mit tartanak fontosabb nemzeti ügynek: például több száz milliárd forintért felköltöztetni Orbán Viktort a várba, vagy normálisan megfizetni az otthonápolás nemes feladatát végző mindennapi hősöket és megmenteni a devizahitelek miatt tönkremenő családokat.

Csak remélni tudjuk, hogy a kormánypárti képviselők felelős politikusokként tartják annyira fontosnak az otthonápolás és a devizahitelesek ügyét, hogy konstruktív vitában bizonyítják tenniakarásukat, és helyette nem mondjuk valamilyen tengerparton fogják süttetni a hasukat.

A munkaidő 24/7, mégsem számít foglalkoztatási jogviszonynak

Magyarországon a tartósan beteg gyermekek és felnőttek otthoni ápolása jelenleg nem számít foglalkoztatási jogviszonynak. Ezért az otthonápolást végzők nem jogosultak bérre, a kiemelt ápolásért mindössze havi 52 ezer forintos segélyt kapnak az államtól – ami családi pótlékkal együtt is csupán 76 ezer forintra tornászható fel. Pedig határozott álláspontunk, hogy az otthonápolás munka, amelyért foglalkoztatási jogviszony jár, amit anyagi értelemben is meg kell becsülni. Itt nincs szabadság, de nincs ebédszünet sem. Ez egy 24/7 munka, az év mindennapján. Az állam erre annyi támogatást ad, ami sokszor a gyógyszerekre sem elég.

3 pontban dolgoztuk ki, mit kell tenni ahhoz, hogy az állam az otthonápolást méltó módon kezelje:

 • Az ápolási díjat a mindenkori minimálbérhez kell igazítani, a legalacsonyabb mértékű ápolási díjnak is el kell érnie a mindenkori legkisebb minimálbér összegét, több családtag egyidejű ápolása esetén annak kétszeresét. Ehhez az LMP módosító javaslatot nyújt be, 8 milliárd forintot csoportosít át ehhez.
 • Szintén fontos cél, hogy az otthonápolás minősüljön teljes munkaidős foglalkoztatási jogviszonynak, s ezzel együtt biztosítás jogviszonynak.
 • Ezeken felül az államnak gondoskodnia kell arról is, hogy az ápolási tevékenység megszűnése esetén az álláskeresőknek járó ellátást és szolgáltatást biztosítani kell az ápolást végző családtag számára.

Csárdi Antal (LMP) a Varga-Damm Andreával (Jobbik) közös sajtótájékoztatón 2018. július 31-én (Fotó: LMP)

A devizahitelesekről sem szabad megfeledkezni

Azt szeretnénk elérni, hogy horvát mintára vegyék le utólag a polgárok válláról az árfolyamkockázatot, addig pedig állítsák le a végrehajtásokat, kilakoltatásokat, hiszen napjainkban nem világos, mennyi jogos a bankok egyes szerződésekkel kapcsolatos követeléseiből.

Megoldási javaslataink:

 • Első és legsürgősebb: a végrehajtások leállítása. Több 10 ezer embert fenyeget a lakása elvesztése. Ráadásul a tartozás-állomány akkor ugrik meg, amikor már nem tudja fizetni a hitelt az adós: büntetőkamatok, díjak, végrehajtási költségek. Ezek tisztességtelenek. A végrehajtási törvényt az érdekelt felek bevonásával felül kell vizsgálni.
 • Faktorálás megtiltása. Ne adhassa át a bank behajtócégeknek az adósságokat.
 • Az elsétálás joga. Ne követelhessen a bank tovább a zálogtárgy (lakás, autó) elvétele után.
 • Devizaadósságok újraszámolása, az árfolyamkockázat nagy részének – amit teljes egészében méltánytalanul az adósra terheltek – áthárítása a bankokra és az MNB-re.

Csárdi Antal (LMP) és Varga-Damm Andrea (Jobbik) közös sajtótájékoztatója 2018. július 31-én (Fotó: LMP)

Nem csak a devizaadósok fontosak!

Nem csak a devizaadósokat fenyegeti az adósságcsapda. Forint adósok, illetve közüzemi tartozások miatt eladósodó emberek és családok is többszáz ezren vannak.

Az LMP erre a következőket javasolta az évek során:

 • a magáncsőd bevezetése
 • válságkezelési számla minden adósnak, ahova az érinthetetlen pénzek érkeznek
 • a végrehajtások lehetőségének szűkítése, majd felfüggesztése jogerős bírósági ítéletig
 • Az adósság miatt a fizetésből való levonás/letiltás korlátozása. Ma létminimum alá viheti folyamatosan az adósságszolgálat az embert. A mentes rész legyen legalább a létminimum összege!
 • rendes méretű Nemzeti Ingatlanalap, amelynek elővásárlási joga van
 • szociális és normál bérlakás-rendszer felállítása

 

 

MTI / LMP sajtó

2018-07-31T14:05:46+00:00 2018. 07. 31.|Otthonápolás|