fbpx

Az atomenergiának és a paksi bővítésnek csak alternatívája van

Az atomenergiának és a paksi bővítésnek csak alternatívája van

Az LMP szerint le kell állítani a paksi atomerőmű bővítését, a jelenleg is üzemelő erőműnél pedig garantálni kell a biztonságos működést. Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az atomenergiának és Paks 2-nek csak alternatívája van, a bővítéssel évtizedekre bebetonoznánk magunkat egy rossz, veszélyes és drága megoldásba.

2018-ban a korábbi éveknél többször, legalább egy tucatszor kellett visszaterhelni vagy leállítani a Duna alacsony vízállása, a magas hőmérséklet, vagy elektromos- és vezérlési hibák és az üzemidő hosszabbítás miatt a 2017 végéig legalább százmilliárd forintos felújításon átesett paksi atomerőművet.

Az, hogy az atomerőmű teljesítménye a héten ismét rövid időre visszaesett, arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire sérülékeny a magyar energiaellátás.

Az LMP tájékoztatást kér a kormánytól, hogy a tavalyi év tapasztalatai alapján hogyan kívánják elkerülni ezeket a visszaterheléseket vagy leállásokat, különös tekintettel a várható szélsőséges időjárási viszonyokra.

Az energiafogyasztás csökkentésére Schmuck Erzsébet szerint fontos lenne egy országos épületszigetelési program indítása, emellett sokkal dinamikusabban kellene a megújuló energiák arányát növelni Magyarországon.

2019-02-17T16:22:32+00:00 2019. 02. 17.|Paks2|