fbpx

Az LMP látványos akcióval várta Vlagyimir Putyint

Az LMP látványos akcióval várta Vlagyimir Putyint

A Blaha Lujza téren tartott eseményen LMP-s aktivisták és politikusok üzentek az orosz és a magyar kormánynak, hogy a magyar emberek nem kérnek semmiféle atomberuházásból.

Stop Paks”, „Uránbányát a Mecsekbe, Atomtemetőt a szomszédba? Nem!” és „Putyin helyett dönts te a jövőről” feliratok, vegyvédelmi ruhába öltözött, gázmaszkot viselő aktivisták és szirénázás adta meg a flashmob alaphangulatát.

A felszólalások sorát Keresztes L. Lóránt kezdte meg, aki arra az Orbán Viktor idézetre emlékeztetett, amikor a miniszterelnök a nemzet elleni puccsnak nevezte az ország energiafüggetlenségének feladását. Az LMP frakcióvezetője szerint a kormány a Paks2 beruházással pont ezt teszi Magyarországgal. Keresztes szerint Orbán Viktor kiszolgáltatja Magyarország függetlenségét az orosz nagyhatalmi érdekeknek. Az 5 ezer milliárd forintba kerülő Paks2 gigaprojekt egész generációkat fog eladósítani Magyarországon, és minden eleme hazugságra épül.

Demeter Márta arra hívta fel a figyelmet, hogy a paksi atomberuházás döglött projekt, rendkívül drága, veszélyes és veszteséges beruházás. A miniszterelnök maga is beismerte, hogy óriási csúszás várható a megvalósítással kapcsolatban, és az orosz hitel is előnytelen. Kiderült, Varga Mihály pénzügyminiszter Moszkvában tárgyalt a kedvezőbb feltételek reményében, mindezt úgy, hogy a kormány el akarja titkolni az őket érintő adatokat a magyar emberek elől.

A közpénzégetés minősített esetéről van szó” – jellemezte Kendernay János, az LMP társelnöke az atomprojekt helyzetét. Az évszázad legrosszabb üzletének keretében az olcsó és biztonságos energia helyett a kormány görcsösen ragaszkodik a paksi beruházáshoz.

“Hiába halad másfelé már a világ, hiába tudja mindenki, hogy a megújuló energiáé a jövő, hiába tudja mindenki, aki már valaha üzletelt a Roszatommal, hogy abból jó dolog nem sülhet ki: a kormány mégis ragaszkodik az Orbán-Putyin paktumhoz, ami ráadásul – múltszázadi technológiára épül.”

Kendernay szerint a kormány három fő feladata maradt: kidolgozni a szerződés felmondásának feltételeit, elszámolni az eddigi több száz milliárdos költésekkel, és átállni egy jövőorientált XXI. századi energiamixre: a 0% atomra, és 100% megújulóra alapozva! A magyar emberek tiszta, biztonságos és korrupciómentes környezet, valamint jóllét megteremtését várják el a mindenkori magyar kormánytól. Az Orbán kormánynak ezt tiszteletben kell tartania.

Az élő közvetítés felvétele:

2019-10-30T16:45:38+00:00 2019. 10. 30.|Paks2|