fbpx

Csernobil példája mutatja, nem biztonságos az atomenergia

Csernobil példája mutatja, nem biztonságos az atomenergia

A paksi bővítés leállítását kezdeményezi az LMP egy országgyűlési határozati javaslatban a csernobili atomerőmű-katasztrófa 33. évfordulóján. A párt két társelnöke pénteken, sajtótájékoztatón kijelentette: az atomenergia továbbra sem biztonságos.

Keresztes László Lóránt elmondta, új energiastratégia kidolgozására tesznek javaslatot, és a nukleáris energia kivezetésére köteleznék a kormányt, valamint a paksi bővítésről Oroszországgal kötött szerződés felmondására.

A projektszerződés halott, hiszen már minden érv megbukott, amely azt megalapozta. Az oroszok nem voltak képesek arra, hogy a magyar és az uniós szabványoknak megfelelő terveket készítsenek.

Drágának ítélte az atomerőmű által termelt áramot, mert szerinte a kormány csak úgy tudja azt olcsónak láttatni, hogy a majdani elhasznált fűtőelemek leszerelésének költségeit nem veszi figyelembe.

A beruházás leállításának szükségességéről nem csak a kormányoldalt kívánja meggyőzni az LMP, hiszen tíz évvel ezelőtt az akkor kormányzó szocialisták indították el a bővítést Molnár Csaba energiaügyi miniszter, későbbi DK-s európai parlamenti képviselő kezdeményezésére. Az akkori Országgyűlés 98 százaléka támogatta az előterjesztést, köztük Ujhelyi István szocialista képviselő, aki jelenleg szintén az EP tagja.

Demeter Márta azt mondta: Magyarország jövőjét nem az atomenergia jelenti, hanem a takarékos energiagazdálkodás és a megújuló források, ugyanis ezek tudják garantálni az emberek egészségét, az energiabiztonságot. Nemzetbiztonsági szempontból is kockázatosnak ítélte a paksi bővítést, mondván, az Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyását növeli.

A radioaktív hulladék elhelyezése sem megoldott. Azok lebomlási ideje több tízezer év ennyi időre előre pedig nem láthatók a tektonikai mozgások, így jelenlegi nincs megfelelő technológia a problémára.

2019-04-26T12:05:25+00:00 2019. 04. 26.|Paks2|