fbpx

A miniszterelnök beismerő vallomása: Paks a keleti veszély

A miniszterelnök beismerő vallomása: Paks a keleti veszély

A miniszterelnök a múlt heti NATO-csúcson önmaga is elismerte: hazánk számára a keletről jövő veszélyt, fenyegetettséget valóban Oroszország jelenti. A miniszterelnök maga tett tehát beismerő vallomást: a Fidesz-kormányzásnak a külpolitika csak a nemzeti érdekek olcsó forintosítását és a bazári diplomáciát jelenti.

Egyébiránt, mi az LMP-ben üdvözöljük, hogy az orosz fenyegetést és befolyásszerzési kísérleteket valós veszélynek tartja a miniszterelnök. Mi a kezdetek óta azt mondjuk: az orosz agresszió válasz nélkül hagyása nemzeti tragédia, és az EU gyengeségének jele lenne.
Éppen ezért érthetetlen, hogy ahogy az a jövő évi költségvetésből egyértelműen kitűnik: a kormány továbbra is ragaszkodik a méregdrága, a magyar családokat évtizedekre eladósító és emberi életeket veszélyeztető paksi bővítési projekthez.

Csárdi Antal sajtótájékoztatója (Fotó: LMP)

A jövő évi költségvetésben a kormány ugyanis újabb százmilliárdot adna a Paks 2 fejlesztő cég tőkeemelésére. A mi álláspontunk viszont az, hogy egy fillért sem szabad arra költeni, hogy ebben a politikai, gazdasági és társadalmi zsákutcában tovább haladjunk. Ezért nyújtottunk be olyan módosító indítványt, ami ezt a 100 milliárdos tőkeemelést átcsoportosítja egy Zöld Beruházási Alap létrehozására.
A mi álláspontunk szerint ugyanis az új, magas hozzáadott értékű, helyben létrejövő és válságálló munkahelyek teremtésének egyik legkézenfekvőbb módja a zöld iparágakba való beruházások növelése. Ezért a megújulóenergia-ipar fejlesztését, a lakossági energiahatékonysági programokat, és egy energiahatékony bérlakáshálózat kiépítését tekintjük kiemelten fontosnak.
Az Alap eszközeinek felhasználásával a gazdaságban további százmilliárd forint mozdulna meg, és a zöld gazdaság felpörgésével több tízezer új, válságálló munkahely jönne létre, ráadásul ezek a munkahelyek helyben jönnek létre, ezzel gátolva az elvándorlást.

Tehát felszólítjuk a kormányt: a miniszterelnök beismerő vallomását követően azonnali hatállyal függesszék fel a paksi bővítési projektet, és a szükséges költségvetési források átcsoportosítására vegyék figyelembe az LMP munkahely-teremtő, fenntartható javaslatait.

2018-07-16T13:27:38+00:00 2018. 07. 16.|Paks2|