fbpx

10+1 ok, hogy miért nem a belvárosban van a Red Bull Air Race helye

Fotó: Máthé Zoltán (MTI)

10+1 ok, hogy miért nem a belvárosban van a Red Bull Air Race helye

Íme a felháborodott emberek véleménye.

Ma kezdődött hivatalosan a Red Bull Air Race, melynek negatív hatásai minden évben újból és újból előkerülnek. Az Európai Unió fővárosai között Budapesten az egyik legrosszabb a szmoghelyzet. A fővárosi önkormányzat politikai oldaltól függetlenül évtizedek óta nem tesz semmit azért, hogy a helyzet javuljon. A Red Bull Air Race repülős gyorsasági verseny belvárosi megrendezése még ezekre is rátesz egy lapáttal, ráadásul az egész rendezvény pénzügyi háttere is rendkívül aggályos.

Múlt héten indítottuk petíciónkat, mellyel azt szeretnénk elérni, hogy az Air Race ne Budapest sűrűn lakott belvárosában kerüljön megrendezésre, hanem egy olyan helyen, ahol a negatív környezeti hatások nem érintenek lakott területet.

A petíciót eddig a pillanatig több mint kétezren írták alá, és az aláírásokkal együtt több megjegyzés is érkezett a hangos rendezvény miatt. Ezekből válogattunk, íme a felháborodott emberek véleménye:

A Fideszes parlamenti többség most emelte az alaptörvénybe a család szentségét, azaz nem lehet tüntetni a politikusok háza előtt, mert az sérti a család nyugalmához való jogát. Erre most itt van a belváros közepén megrendezésre kerülő Red Bull Air Race. Kérdem én, a budapesti emberek nyugalomhoz való joga hol marad? Nem vagyok sem turizmus ellenes, és nem bánom a különböző rendezvények tartását sem, de akkor ne hivatkozzanak az egyik oldalon a család nyugalmának a szentségére!

Megoszlanak a vélemények arról, hogy jót tesz-e a rendezvény a turizmusnak, vagy sem. Van, aki úgy gondolja, hogy pont az Air Race lehetetleníti el, hogy megismerjék a várost a turisták:

Olyan zaj van, mintha egy bombázást kellene túlélni a II. világháborúban. A környezetszennyezés is zavaró, ráadásul a turizmust tönkreteszik, nem tudjuk normálisan megmutatni a várost, mert minden le van zárva, dugók vannak, az idegenvezetőt még akkor se hallja a turista, ha valamit épp láthat, mert vonyítva süvítenek a repülők.

A kisgyerekkel otthon lévők talán a legnagyobb kárvallottjai az elviselhetetlen zajnak:

Iszonyatos hangzavar több napon át, reggeltől estig. Két pici gyerekkel nagyon nehéz, szinte semmit nem tudnak aludni.

És vannak, akiknek nem egy vagy két kisgyereket kell délután elaltatniuk:

Ma az I. kerületi Iskola utcai oviban nem tudtak aludni a gyerekek ebéd után a zaj miatt.

Vannak, akik szerint Budapest már így is az élhetetlenség határán van, ez a rendezvény pedig csak tovább növeli a káoszt:

Tiltakozom, a város tú terhelt… semmi szükség erre az őrületre. A turizmust már megfelelő szintre felhozták az előző évek rendezvényei. Ha jelentősen nő a turizmus, a város élhetetlen lesz. A határán vagyunk.

Nem csak a belső kerületeket érinti a zaj:

Budapest nem díszlet, hanem közel kétmillió ember lakóhelye. Egy repülőversenynek semmi keresnivalója lakóövezetben. Tízezrek munkáját, pihenését, közlekedését lehetetlenítik el, az okozott károkat, időveszteséget, a zaj és stressz egészségkárosító hatását semmivel nem kompenzálják. A legkiszolgáltatottabb csoportok szenvedik meg a legjobban, az idősek, betegek, a kisgyerekes családok egy része nem tud elmenekülni. Én Zuglóban lakom, de még ott is csak csukott ablaknál lehet dolgozni, pihenni, létezni ilyenkor napokig.

És nem csak az ott élőket, hanem az ott dolgozókat is zavarja:

Az MTA-n dolgozom, az ablak előtt húznak el a gépek gyakorlás közben. Van, hogy több napon keresztül “élvezhetjük” a zajhatást, füstöt. Nem hiányozna, ha egyszer megszűnne. Inkább ültessenek fákat és füvesítsenek köztereket, jó sok kijönne az árából.

Sok olyan megjegyzés érkezett, melyben kifogásolják, hogy nem tudni pontosan, ez a rendezvény kinek jó – de a budapestieknek biztosan nem:

Ne csináljunk Disneyland-et a városból! Ez emberek sokaságának a lakóhelye! Senki nem kérdezte meg az itt lakókat, hogy akarnak-e napokig fülsiketítő zajban, üvöltő hangszórók mellett, a szokásosnál is szennyezettebb levegőt szívni, és még a menetrend szerinti (légkondicionálást többnyire még hőségriadó idején is nélkülöző) buszokon a szokásosnál is lassabban utazni! Lehet, hogy ez sok bevételt hoz, csak az a kérdés, hogy kinek? Mert az itt lakóknak egy petákkal sem jut több, mint egyébként – de ha jutna is valami, akkor sem éri meg ilyen áron!

Turcsán Szabolcs elnökségi tag, és Kanász-Nagy Máté szóvivő tart sajtótájékoztatót. Téma: a Red Bull Air Race belvárosban történő megrendezésének betiltása

Sokak szerint ezzel a rendezvénnyel kevesebben járnak nagyon jól, mint ahányan nagyon rosszul:

Évek óta borzolják a kedélyeket, ellehetetlenítik a közlekedést napokon át. Többletfogyasztásra és kerülőre kényszerítve az autósokat. Ér ez ennyit? A helyi lakosoknak átok. A verseny napja a legrosszabb. Meneküljünk el az otthonunkból? Bömböltetik a kb. 500 m-ként elhelyezett hangfal erdőt, remegnek az ablaktáblák, saját beszédünket nem halljuk a Duna parton. Az ablakok mögött emberek laknak, felsíró csecsemők, szoptatós anyukák, betegek, idősek, éjszaka dolgozók, nappal pihenni vágyók és akaratukon kívül, vannak gyengébb idegzetű emberek, továbbá olyan fiatalok, akiknek nem tetszik, főleg akik még vizsgaidőszakban lázasan igyekeznek tanulni, akiknek egy könyvoldal elolvasására csak két perc jut, így bizony nekik is minden perc számít… És egyre többen olyanok, akik egyre csúnyábbakat gondolnak a szervezőkről és azokról is, akik ezt engedélyezik. Miért is kell a budai és pesti belvárosok utcáit, a Duna vízfelületét és Budapest légterét elfoglaló, öncélú -sport köntösbe bújtatott- marketingversenyt rendezni? Mi hasznunk belőle? Miközben mennyi kárt okoz?

Abban egyetértünk, hogy ez egy kormányokon átívelő kérdés, ahol nem mindegy a perspektíva:

Belvárosiként, a Dunához közel lakóként elegem van e hang-, és legszennyező repülő cirkusz évenkénti megrendezéséből. Jelzem, az egész Red Bull esemény Budapestre hozatala Demszky Gábor főpolgármestersége idején történt. Akkor – ellenzéki pozícióból – a Fidesz is ágált ellene. Kormányra kerülve, pártjából kikerülő főpolgármesterrel, mindjárt másképp látja.

Van, akinek már ötlete is van, hol lenne jobb helyen a rendezvény:

Ha már nagyon kell a Red Bull Air Race Magyarországon – mert nincs ennél fontosabb – vigyék Felcsútra! Akkor talán a kisvasúton is lesz forgalom, és nem elpocsékolt uniós pénzen létrehozott hóbortos beruházást fizettek a dolgozó magyar állampolgárok.

A helyzet tehát sokak szerint komoly, és a verseny által gerjesztett fesztültségek okot adnak a megoldáskeresésére. Mi ezen leszünk.

Ha ebben nem sikerül összefogni, akkor miben? Éljen a többség nyugalma!

Ha te is szívesebben néznéd a Red Bull Air Race-t – önszántadból – a városon kívül, írd alá a petíciónkat!

2018-06-23T18:58:32+00:00 2018. 06. 23.|Red Bull Air Race|