fbpx

19 éve csatlakoztunk a NATO-hoz: az LMP valóban az ország védelmét tartja szem előtt

Magyarország 19 éve ezen a napon a NATO teljes jogú tagjává vált. Az LMP álláspontja szerint az észak-atlanti szövetségi rendszerben való tagságunkat senki sem relativizálhatja. Hazánk védelme és biztonsága szempontjából ugyanis a katonai szövetség kiemelt jelentőséggel bír. Szél Bernadett és Demeter Márta éppen ezért nyújtották be többször is azt a javaslatot, amely alapján 2022-re kell elérnie a védelmi kiadásoknak az előírt GDP-arányos 2 százalékot.

Az LMP álláspontja szerint a kormány az elmúlt 8 évben nem mutatott valódi elkötelezettséget a szervezet mellett. Bizonyos számítások szerint ugyanis 2017-ben a GDP 1 százalékát sem érte el az ország védelmi kiadása, amellyel a NATO-tagállamok listájának végén állunk.

Az LMP által benyújtott javaslat szerint, a védelmi kiadások növelésére szánt összeg minimum felét a haditechnikai eszközök modernizálására, további 20 százalékát pedig illetményemelésre kell fordítani.

Az LMP aggodalommal figyeli, hogy a szűkmarkúság oka lehet a Fidesz közeledése Oroszországhoz. Magyarország szerepe a NATO-n belül azonban éppen a szomszédunkban zajló orosz agresszió miatt értékelődik fel. Különösen fontos ezt hangsúlyozni akkor, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan nyilatkozatokat tesz, amely alapján az orosz agresszió hazánk és a régió biztonságát nagyon komolyan veszélyeztetheti.

LMP sajtó

2018-03-14T19:00:18+00:00 2018. 03. 14.|Sajtó|