fbpx

Állítsuk meg a kivándorlást!

A nemzetet érintő egyik legsúlyosabb kihívás a kényszerű kivándorlás: mára ott tartunk, hogy az elmúlt években minden huszadik magyar elhagyta az országot, és a helyzet minden kutatás szerint csak tovább romlik. Az LMP szerint az EP-választások tétje, hogy meg kell állítani ezt a tendenciát: ehhez azonnali cselekvésre van szükség, amire a párt három pontos akciótervet dolgozott ki.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője a Debrecenben és Miskolcon tartott sajtótájékoztatójukon elmondta, a nemzetet érintő mai legfontosabb kihívás a kényszerű kivándorlás. Ez egy olyan probléma, ami mára nemzeti tragédiát okozott, és amely kapcsán a kormány nemhogy érdemi lépéseket nem tesz, de még a probléma meglétét is tagadja. Orbán Viktor vadliberális politikájának a következményeként bérválság alakult ki, a legtöbb fiatal ezért hagyja el Magyarországot, a magyar emberek a tisztességesen elvégzett munkájukért kapott fizetésből nem tudtak megélni. Súlyos hazugság és megtévesztés a fideszes politikusok részéről az az állítás is, hogy a trend már megfordult, és már többen jönnek haza külföldről. Ezzel szemben a szomorú valóság az a friss statisztikák szerint is, hogy még most is évente sok ezerrel többen mennek el hazánkból, mint ahányan hazatérnek. A legszerényebb becslések szerint is minimum 600 ezren mentek el, ami megdöbbentő, hogy a felmérések szerint még egyszer ennyien tervezik, hogy külföldön kezdenek új életet. Az elvándoroltak 70%-a negyven évesnél fiatalabb, az orvostan-hallgatók 45%-a pedig külföldön tervez munkát vállalni. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, alapvető változtatásokat kell eszközöljünk a társadalom- és gazdaságpolitikában, és jelentős változásokat kell tudjunk elérni uniós szinten is.

Demeter Márta társelnök azt hangsúlyozta, hogy azonnali cselekvésre van szükség, a kényszerű elvándorlás megállításához. Az LMP ezért hárompontos akciótervet dolgozott ki, melynek első elme, hogy az uniós forrásokból ne a multinacionális nagyvállalatokat és az oligarchákat támogassuk, hanem a magyar kis- és középvállalkozásokat, mert csak ők képesek minőségi munkahelyeket teremteni. Az a célunk, hogy a fiatalok szülővárosukban, megyéjükben vállalkozhassanak, így teremtsenek munkahelyeket. Legalább ilyen fontos, hogy azonnali béremelést hajtsunk végre Magyarországon: véget kell vetni az olcsó munkaerőre alapuló kormánypárti gazdaságpolitikának és uniós szinten pedig be kell vezetni a tagállami nemzetgazdaságok teljesítőképességéhez mért közös európai minimálbért. A jelenlegi kormányzat egyik legnagyobb bűne, hogy elmulasztotta a nagy ellátórendszerek, így az egészségügy, oktatás, szociális szféra és államigazgatás rendszerváltás óta halogatott átalakítását. Ennek oka, hogy a kormányzat rendkívül gyáva és a valódi kormányzás hiánya miatt alkalmatlan is a feladatra. Helyre kell tehát állítani a nagy ellátórendszerek működését és újjá kell építsük Magyarországot! Ebben nélkülözhetetlen azoknak a családoknak és szakembereknek a tudása, tapasztalata, akik immár évek óta külföldön élnek. Ezért konkrét programot fogunk indítani, hogy velük közösen építsük újjá Magyarországot. Demeter Márta elmondta, hogy az elvándorlás megállításához az Unió szintjén is lépni kell, de ehhez új képviselőkre, új Európai Parlamentre és új Európai Bizottságra van szükség.

Hohn Krisztina, az Új Kezdet országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kivándorlás lassan kezelhetetlenné teszi a hazai szociális ellátórendszer válságát. Egyrészt több tízezer szülő, nagyszülő maradt itthon egyedül, segítség nélkül, miközben erre a rendszer egyáltalán nincs felkészülve. A helyzet ráadásul folyamatosan romlik, hiszen elsősorban az elvándorlás miatt mára elviselhetetlen a szakemberhiány az egészségügyben A képviselő elmondta továbbá, hogy a Fidesz történelmi felelőssége, hogy az elmúlt években az országba áramló több ezer milliárd forint uniós forrás ellenére nem hogy javította az aprófalvak infrastruktúráját, de még rontott is a helyzeten.

LMP sajtó

2019-05-08T12:57:18+00:00 2019. 05. 08.|Sajtó|