fbpx

Ápolók nélkül nincs szociális és egészségügyi ellátás!

A betegek, az idősek és a halmozottan sérült emberek intézményekben és otthon való ápolása emberpróbáló feladat. Annak ellenére, hogy történelmi mértékkel mérve nem is olyan régen az ápolás volt az egyik legnagyobb presztízzsel bíró foglalkozás a hölgyek körében, az elmúlt évtizedekben az ápolói hivatás társadalmi elismertsége mélyrepülésben van.

Magyarországon az ápolást végzők nincsenek sem anyagilag, sem erkölcsileg megbecsülve. A bértáblán fizetésükkel sereghajtóként leghátul kullognak, holott az egyik legfontosabb társadalmi feladatot látják el, anyáinkról, apáinkról, gyermekeinkről, hozzátartozóinkról gondoskodnak önfeláldozóan, éjjel-nappal. Ma az ország egészségügyi és szociális intézményeiben kritikus a létszámhiány. Ez az állapot kiégéshez, pályaelhagyáshoz, vagy külföldi munkavállaláshoz vezet, ami lényegében azt jelenti: a drága pénzen képzett szakember elvész a hazai rendszer számára.

Az LMP frakció követeli, hogy a szociális, egészségügyi területen dolgozók kapják meg a megfelelő szakmai képzési, fejlődési lehetőségeket, biztosítsák testi és mentális épségük biztonságát!

Anyagi és társadalmi megbecsülést, azonnali intézkedéseket kérünk az ápolást végzőknek és a szeretetteljes törődés lehetőségét az ellátottaknak! Ennek alapvető feltétele az ápolás anyagi hátterének megfelelő biztosítása az állam részéről, melyet a bértábla rendezésével, a fizetések versenyképessé tételével kell megoldani. Mindemellett a nem gyermeküket otthonápolók is kapják meg a GYOD teljes összegét!

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő
LMP frakció

2020-02-20T10:37:56+00:00 2020. 02. 20.|Sajtó|