fbpx

Az egyszülős családoknak is járjanak a nagycsaládos kedvezmények

Ma van az egyszülős családok napja. Magyarországon 1,3 millió emberről beszélünk, minden ötödik magyar család egyszülős. Az LMP számára minden család és minden gyermek egyformán fontos. Nem érhet hátrány egyetlen gyermeket sem csak azért, mert egy szülő neveli, ahogy azért sem, mert nincsenek testvérei. Az LMP ezért olyan javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amelynek része a nagycsaládosoknak járó kedvezmények kiterjesztése az egyszülős családokra.

Az LMP szerint a kormánynak nem feladata, hogy definiálja, milyen a jó család, hány gyermek szülessen és kik neveljék őket. Csak annyi a feladata, hogy biztosítsa a feltételeket ahhoz, hogy a kívánt gyermekek megszülethessenek és a gyermekvállalás ne legyen biztos út a szegénységbe. Az egyszülős családok szegénysége ma az átlag kétszerese, 62 százalékuk él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben.

Az LMP ezért első lépésben elérhetővé tenné a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket az egyszülős családoknak is, így az egyedülálló szülők gyermekei is alanyi jogon részesülnének ingyenes bölcsődei és óvodai, kedvezményes iskolai étkezésben, valamint ingyenes tankönyvellátásban, továbbá 45%-kal kell emelni az egyszülős családok esetében a családi pótlékot: ez 20.000 Ft-ot jelentene a mostani 13.700 Ft-hoz képest. Az LMP-nek átfogó, tíz pontos javaslatcsomagja van az egyszülős családok helyzetének javítására. A Nem Vagy Egyedül programjavaslatunk részletei az alábbi linken érhetőek el:  http://lehetmas.hu/nemvagyegyedul/

 

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt,
az LMP társelnökei

2019-03-21T11:20:36+00:00 2019. 03. 21.|Sajtó|