fbpx

Az Északi Áramlat 2 geopolitikai tragédia hazánk számára: itt az idő egységesen fellépni ellene

Az Északi Áramlat 2 projekt ellentétes az EU alapértékeivel, a tagállami szolidaritás elvével, hazánk és a V4-ek alapvető geopolitikai érdekeivel. Az, hogy az Északi Áramlat 2 minden EU-s engedélyezési eljáráson és politikai döntéshozatalon – részben az Orbán-kormány támogatásával – keresztülment, bizonyíték az EU vezetésének álszentségére.

Most, hogy az Egyesült Államok Szenátusa jóváhagyta azt a védelmi kiadásokról szóló törvényjavaslatot, amely egyik kitétele szerint szankciókkal sújthatja azon cégeket és magánszemélyeket, akik a Németország és Oroszország között épülő Északi Áramlat 2 földgázvezeték létesítésén dolgoznak, itt az ideje a magyar parlamentnek is cselekednie. Elvárjuk, hogy a hazai jobboldal, akik szerint Oroszország stratégiai szövetséges elmondják, hogy Oroszország itt módszeresen és visszafordíthatatlanul Magyarország érdekeivel ellentétesen cselekedett. Ebben a magyar jobboldalnak nem kell más álláspontot elfogadnia, mint a szövetséges jobboldali lengyel kormányét.

Elvárjuk, hogy a hazai, radikális EU-párti liberálisok elmondják, hogy Németország megsértette az EU alapelveit, kötelezettségszegési eljárást kellett volna Németország ellen indítani, és az hogy ez átment az EU eljárásain, szégyenletes. Itt az idő a nemzeti egység megteremtésére: ez Magyarországnak geopolitikai tragédia. Ezért az LMP ismételten benyújtja az Északi Áramlat 2 elleni határozati javaslatát és várjuk hozzá minden párt támogatását.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő

2019-12-18T15:56:17+00:00 2019. 12. 18.|Sajtó|