fbpx

Az EU-s források kifizetésének jogállami feltételhez kötéséről

Az Európai Parlament (EP) megszavazta annak a tervezett mechanizmusnak a létrehozását, ami alapján jogállami feltételekhez kötnék az EU tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban. Ez a jogállami kereteket folyamatosan és rendszerszinten lebontó magyar kormányt is érinti, de közvetlenül hatása van a magyar állampolgárokra is.

Az LMP álláspontja egyértelmű: Magyarországon a Fidesz rendszerszinten bontja le a jogállami kereteket és mechanizmusokat, semmibe veszi az európai, demokratikus értékeket és alapnormákat, és soha nem látott mértéket öltött a korrupció az elmúlt nyolc évben. Éppen ezért nyilvánvaló: ha későbbiekben Magyarország uniós forrásoktól eshet el, az csak és kizárólag a kormány felelőssége. A jogállam visszaállítását, és a korrupció teljes körű kiiktatását azonban nem az Európai Uniós források visszatartása fogja megoldani, hiszen azzal az ország maga esik el rettentően fontos fejlesztésektől. Ezért nem támogatunk olyan eljárásokat, amelyek a kormány bűnei miatt a magyar embereket hátrányosan érinthetik.

Az LMP olyan megoldást javasol az EU-s források kifizetésével kapcsolatban, ami már kiiktatja a korrupt, jogállamot semmibe vevő magyar kormányt.

 

Kendernay János,
az LMP Országos Elnökségének tagja

2019-01-18T09:33:07+00:00 2019. 01. 18.|Sajtó|