fbpx

Az Európai Zöld Párt a koronavírus-járvány megoldását a szolidaritásban és a hosszútávú európai együttműködésben látja, amellyel az LMP – Magyarország Zöld Pártja is egyetért

Szolidaritásunkat fejezzük ki a járványban bármilyen formában érintettekkel, valamint a saját egészségüket veszélyeztető, egészségügyi, illetve szociális ellátórendszerben dolgozókkal, akiknek megbecsülése kiemelt feladat kell, hogy legyen. Magyarországon ezért is javasolja az LMP az azonnali béremelést esetükben.

A járvány által okozott kihívások nagysága is bizonyítja, hogy szükséges szorosabb európai szintű együttműködés, mind a tagállamok között, mind az EU-s intézmények tekintetében. Kiemelt feladat kell, legyen, hogy senki kezét ne engedjük el, és a korábbi válságkezelésekhez képest más logikával szükséges a megoldásokat keresni, különösen a makro-ökonómiai kérdésekben. A szervezeteknek, jogszabályoknak és eljárásoknak az emberi életet kell szolgálják, és nem fordítva. A “vissza a megszokotthoz” nem fog tovább működni. A válságból való kilábalás kezdetét kell, jelentse egy jobb és erősebb európai integrációnak, egy zöldebb és szociálisabb Európának.

Az európai zöldek elismerik a kormányok jóhiszemű szándékát, hogy a lehető legjobb válaszokat keresik az egészségügyi járvány megfékezésére, és az ezzel összefüggő társadalmi és gazdasági kihívásokra. Függetlenül attól, hogy a zöldek kormányon vannak, vagy ellenzékben, mindent erőfeszítést megtesznek, hogy ehhez maguk is a legjobban járulhassanak hozzá. Ugyanakkor aggodalommal követik egyes tagállami intézkedéseket, amelyek kockáztatják az arányosság elvének alkalmazását, illetve alapjogaink korlátozásának időbeli szükséges mértékét, továbbá azt, hogy politikai haszonszerzésre akarják kihasználni a járványt. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ennek szellemiségében vett és vesz részt az ezzel kapcsolatos jelenleg zajló országgyűlési vitában.

2020. március 26.

LMP Sajtó

2020-03-26T15:17:14+00:00 2020. 03. 26.|Sajtó|