fbpx

Az LMP 7 pontban egészíti ki a miniszterelnök gazdasági bejelentését

Az LMP a miniszterelnök mai bejelentésével alapvetően egyetért, de hiányolja, hogy a jelenleg is non-stop munkát végző egészségügyi és szociális dolgozók béremeléséről nincs szó. Az irány jó, de az intézkedések alulmúlják az EU-s államok hasonló csomagjait.

 

  1. Szükséges az egészségügyi dolgozók 30 és a szociális dolgozók 50 százalékos azonnali béremelése. Mindenki másnak 30 százalékos bérpótlékot kell biztosítani, aki a járvány leküzdésén dolgozik. Kiemelkedően fontos a védőfelszerelések – maszk, kesztyű, fertőtlenítő, lázmérő, tesztek – biztosítása számukra.
  2. Állam által fizetett a nettó fizetéssel megegyező „távolléti díjat” kell fizetni családonként egy dolgozónak, akinek otthon kell maradnia gyerekükkel vagy gyerekeikkel, és nem kap fizetést.
  3. Az egyéni, kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell függeszteni az adó- és járulékfizetési kötelezettséget a járvány ideje utáni legalább egy hónapig.
  4. Fel kell állítani egy több ezer fős államilag finanszírozott idősellátó és egészségügy-támogató szolgálatot a most súlyosan érintett ágazatokban munkanélkülivé vált emberek felvételével és piaci bérezésével.
  5. Legalább három hónapra albérlet-támogatást kell adni a munkanélkülivé váltak számára.
  6. A járvány végéig meg kell hosszabbítani az álláskeresési támogatás folyósítását minden munka nélkül maradt embernek.
  7. Elbocsátási moratóriumot kell foganatosítani a közintézményekben, beleértve a próbaidősöket is.

 

Schmuck Erzsébet és Kendernay János
az LMP társelnökei

2020-03-18T18:22:05+00:00 2020. 03. 18.|Sajtó|