fbpx

Az LMP egyetért a kijárási korlátozásokkal és további intézkedéseket javasol

A kijárási korlátozások szükségesek a járvány megfékezése érdekében. Bizonyos területeken azonban határozottabb intézkedésre van szükség. Halaszthatatlan a korlátozások és a gazdasági visszaesés miatt munkájukat vesztők megsegítése.

Az LMP egyetért, hogy lakóhelyünket csak az alapvető szükségletek kielégítése céljából hagyhassuk el. Ugyanakkor szükséges az egyéb profilú boltokat is zárva tartani. Az engedélyezett tevékenységek köre túl tág, a védekezés fontosabb szempont, mint például a manikűrös vagy a fodrász felkeresése.

A korlátozások és a visszaesés miatt egyre több ember veszíti el munkáját, vagy kerül munkahelye veszélybe. Számítások szerint legalább 3-4 hónap, míg tetőzik a járvány. Most kell cselekedni, nem tartható, hogy a miniszterelnök április második hetére ígérte a gazdasági mentőcsomag kidolgozását.

Azonnal szükség van a munkavállalók és a vállalkozások védelmére. Drasztikusan emelni kell az egészségügyben, a szociális szférában és a védekezésben dolgozók bérét. A kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell ajánlani, hogy a kormány kifizeti a dolgozók bérének legalább 60 százalékát. Az álláskeresési járadékot meg kell emelni legalább a garantált bérminimum szintjére, és meg kell hosszabbítani legalább 6 hónapra. A hitelek törlesztőinek felfüggesztése mellett albérlettámogatást kell bevezetni. A munka nélkül maradtakból rendes fizetésért állami idősállátó szolgálatot kell szervezni.

Keresztes László Lóránt
frakcióvezető

2020-03-27T19:44:13+00:00 2020. 03. 27.|Sajtó|