Az LMP által benyújtott törvénymódosító javaslat minősített esetben öt évig terjedő szabadságvesztésre emelné az állatkínzásért kiszabható büntetési tétel határát.

Az elmúlt időszakban több szörnyű állatkínzásos eset látott ismét napvilágot, gondoljunk akár a pécsi mérgezéses ügyre, a kalapáccsal agyonvert szerencsétlen sorsú kutyára, vagy a Hajdúsámson mellett megtalált több száz megkínzott kutya tetemére. Nem csoda, hogy egyre erősebb társadalmi igény fogalmazódik meg az állatkínzás szankciójának szigorítására. Másrészt egy társadalom erkölcsi fejlettsége valóban jól kifejeződik abban is, hogy hogyan bánunk a minket körülvevő érző lényekkel, köztük a velünk élő társállatokkal.

Az LMP úgy gondolja, hogy törvényhozási szinten is egyértelműen ki kell fejezni azt a társadalmi elvárást, hogy az állatok kínzása, semmilyen körülmények között nem elfogadható, és ez ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni.

Az LMP javaslata alapesetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, minősített esetben egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés büntetést ír elő, egyúttal megőrzi a büntetőjogi szankció arányosságát, bízva a bírói felelősségben.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke