fbpx

Az LMP újból benyújtja a Tiborcz-adóról szóló törvényjavaslatát

A korábban a miniszterelnök veje érdekeltségében álló Elios Innovatív Energetikai Zrt. közvilágítási beruházások sorát nyerte el gyanús körülmények között. Az ügyeket vizsgálva az OLAF különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját állapította meg. A legfőbb ügyészség azonban nem talált semmilyen bűncselekményre utaló jelet: nem is meglepő, hogy a kormány lezárta az ügyet, úgy döntött, hogy nem kérik a Bizottságtól az Elios-projektekre szánt támogatás kifizetését. 13 milliárdnyi közpénz úszik el. 

Az OLAF jelentése alapján egyértelmű volt, hogy Orbán Viktor veje főszereplője volt annak a bűnszervezetnek, amelynek korrupt ügyletei miatt a magyar adófizetőknek feltehetően 13 milliárdot kell  visszafizetniük. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint viszont a nyomozás nem támasztotta alá az OLAF-jelentés megállapításait, és bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios elleni nyomozást. Az LMP törvénnyel vetne véget az adófizetők megkárosításának.

A Tiborcz-adó fizetésére azok lesznek kötelezettek, akik olyan jogsértést követnek el, amely eredményeként a magyar államnak az Európai Unió intézményei felé visszafizetési kötelezettsége keletkezik. Az illeték mértéke a javaslat szerint a visszafizetendő összeg 100 százaléka lesz. Az LMP álláspontja szerint a közpénzek hatékony védelme minden felelősen gondolkodó politikus nyilvánvaló kötelezettsége. Ezért felszólítjuk az országgyűlési frakciókat, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

Vágó Gábor,
az LMP antikorrupciós szakszóvivője

2019-02-20T15:48:02+00:00 2019. 02. 20.|Sajtó|