fbpx

Az ország versenyképességét a drámai munkaerőhiány veszélyezteti

Varga Mihály azzal büszkélkedik, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Magyarországon, mint most. Ez azonban nem a kormány sikeres foglalkoztatás-politikájának köszönhető. A multinacionális vállalatok érdekében hosszú éveken keresztül tudatosan alacsonyan tartott bérek, a jövőbe vetett bizalom hiánya miatt fiatalok, idősek, diplomások, szakmunkások százezrei mentek külföldre munkát vállalni.

Eközben a gazdaság és a társadalom normális működését már a nagy munkaerőhiány veszélyezteti. Drámaian csökken a népesség, a magyar nők a kormány minden erőfeszítése ellenére sem szülnek. A betöltetlen álláshelyek száma növekszik. Hiány van hegesztőből, IT-szakemberből, mezőgazdasági idénymunkásból, orvosból és sok más szakmából. Amellett, hogy a még rendelkezésre álló munkaerő képzetlen és nagyon nehezen foglalkoztatható, a munkaerő-kínálat nem felel meg a keresletnek a földrajzi vagy képzettségi különbségek miatt.

Ezért az ország kettészakadt: a szegényebb megyékben nemhogy csökken, hanem nő a munkanélküliség.

A munkaerőhiány csökkentésére nem Ukrajnából kell munkásokat idehozni, hanem haza kell hozni a külföldi magyar munkavállalókat, de ehhez fel kell ismernie a kormánynak, hogy komplex intézkedések szükségesek. Nem elegendő csak a minimálbért emelni, nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, a helyi gazdasági döntéseket előtérbe helyező szakoktatásra és szakképzésre. Támogatni kell a mobilitást, és sokkal erősebben kell segíteni a gyermekes nők munkaerőpiacra való visszatérését.

Nem utolsósorban élhető környezetet, biztonságos jövőt kell itthon, Magyarországon az itt élőknek biztosítani!

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezető-helyettese

2019-05-31T13:00:44+00:00 2019. 05. 31.|Sajtó|