fbpx

Békés nyugdíjas éveket!

Az idősek világnapján szembe kell nézni azzal, hogy az idősek nem részesülnek a gazdasági növekedésből, életminőségük romlik, sokukat fenyegeti az elszegényedés.

Az LMP szerint a minimálnyugdíjat drasztikusan, legalább két és félszeresére kell emelni. Több mint félmillióan élnek 100 ezer forint alatti nyugdíjból, ez az alapvető szükségletek kielégítésére sem elég. Az idősek közül 1,3 millióan élnek valamilyen korlátozottsággal, ápolásuk hatalmas terhet ró a családokra. Az idősotthonok várólistáin már közel 30 ezren szerepelnek, a bejutásra átlagosan két évet kell várakozni. A klímaváltozás hatásai az időseket különösen érzékenyen érintik. Az élelmiszerárak drasztikus növekedése nehezíti megélhetésüket, a szélsőséges időjárás az egészségügyi állapotukat rontja, melyen az összeomlóban lévő magyar egészségügyi és szociális rendszer nem segít.

Fontosnak tartjuk, hogy az idősekről méltóképpen gondoskodjon a kormány. A minimálnyugdíjat legalább két és félszeresére, a nyugdíjakat sávosan, a fogyasztói igényeiket figyelembe véve kell emelni, emellett fontos az érzelmi és fizikai biztonság megteremtése is: feltétele az intézmény- és bérfejlesztés. Férőhelyeket kell biztosítani az idősotthonokban, a házi segítségnyújtás intézményét bővíteni szükséges. Rendezni kell a szociális bértáblát, valamint az otthonápolási díjat ki kell terjeszteni az idős hozzátartozójukat ápolókra is.

Ungár Péter és Schmuck Erzsébet
országgyűlési képviselők

2019-10-01T11:02:59+00:00 2019. 10. 01.|Sajtó|