fbpx

Botrányos kormányzati válasz a levegőszennyezettségről

Az LMP írásbeli kérdést tett fel arról, milyen intézkedéssel mérsékli a légszennyezettséget a kormány. Az agrárminisztérium válasza botrányos: majd 2030-ra eleget tesznek a szigorú uniós irányelveknek. Amikor minden 16. haláleset a légszennyezettségnek köszönhető, 12 év múlva esedékes megoldásokról beszélni mérhetetlenül cinikus és felelőtlen. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentésében azt javasolja, hogy az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Nem 12 év múlva, hanem most 2019-ben. Ismerjük a kormány rajongását az ilyen kifejezésekhez, úgyhogy a nyelvükön fogalmazva, ez a kijelentés azt jelenti, hogy Magyarországon ma légszennyezettségi vészhelyzet van. Itt nem valami titkos hálózattal kell harcolni, hanem egy nagyon is egyértelmű problémával, ami miatt már szakemberek javasolják, hogy az emberek ne töltsenek annyi időt a szabadban.

Az LMP szerint azonnali megoldásokra van szükség. Valódi és érdemi országos épületenergetika-korszerűsítési programot kell beindítani, amihez kapcsolódva az energetikai korszerűsítések pályázatait is le kell egyszerűsíteni. Fel kell számolni az energiaszegénységet, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy mindenki azzal fűt, amivel csak tud. Fakivágások helyett pedig nagyszabású faültetési programot kell beindítani, továbbá közösségi közlekedés-barát települési stratégiákat kell kialakítani és végrehajtani.

Ungár Péter,
országgyűlési képviselő

2019-02-20T10:43:14+00:00 2019. 02. 20.|Sajtó|