fbpx

Botrányos módon emelte a kormány az idősotthonok térítési díjait

A kormány a díjemelést unortodox módon valósította meg: a korábbi haviról napi elszámolásra tért át, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idősotthonok lakóinak évente átlagosan 30-40 ezer forinttal kell többet fizetniük ellátásért. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a gondozásra szoruló idős magyar emberek méltatlan helyzetén minél előbb változtasson: ne az elszegényedő és nagyon alacsony nyugdíjból élő idősek térítési díját emelje, hanem biztosítson állami forrásokat az idősotthonok férőhelyeinek bővítésére, rendezze a szociális ágazatban a béreket, valamint növelje az ellátás szintjét.

Az új szabályozás egy decemberi kormányrendelet-módosítás eredménye, amiről természetesen semmilyen központi kommunikáció nem történt, pedig minden egyházi, civil, állami és önkormányzati intézményre vonatkozik. Ez a lépés tökéletesen beleillik tehát a kormány időseket ignoráló politikájába. Pedig ma Magyarországon 1,8 millió hatvanöt évnél idősebb ember él, közülük 1,3 millióan valamilyen korlátozottsággal. Ehhez képest idősek otthonában csupán 55 ezren élnek, és több mint 29 ezren várakoznak a bejutásra.

Ha sikerül is valakinek bejutnia egy idősotthonba, sok jóra nem számíthat: a szociális szférában a legalacsonyabbak a bérek, egyre kevesebben vállalnak munkát a szakmában, valamint egyre több pozíciót szakképzetlen közmunkások töltenek be.

 

Ungár Péter
országgyűlési képviselő (LMP)

 

2020-02-25T11:36:32+00:00 2020. 02. 25.|Sajtó|