fbpx

Ebben a formában kudarc a magáncsőd

Az LMP álláspontja szerint a kormány magáncsőd intézménye ebben a formában csődöt mondott. Az intézményrendszer túlbonyolított és a rendkívül szigorú feltételek miatt az adósságcsapdába kerültek többsége nem tudja igénybe venni a segítséget. Az LMP szerint valódi megoldások kellenek.

Az előzetes kormányzati becslésektől durván elmaradva, az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint három év alatt mindössze 1300 csődvédelmi eljárás indult. Ebből látszik, hogy a Fidesz-kormány valódi megoldások helyett újfent kommunikációs kormányzást folytatott, érdemi hatások nélkül.

A magáncsődbe belépők megélhetésre fordítható jövedelme a létminimum felét sem éri el, és kifejezetten magasnak tartjuk a kötelező törlesztőrészletet is. További kiemelendő probléma, hogy ha valaki az ötéves eljárás alatt elveszíti a munkáját, akkor az utcára is kerülhet. Az LMP meggyőződése, hogy a belépési feltételek túl szigorúak maradtak, értelmetlenek a korlátok, ráadásul elfogadhatatlannak tartjuk, hogy csak az ingatlanadósságok esetén lehet alkalmazni a csődvédelmet. Kevésnek tartjuk továbbá, hogy 100 vagyonfelügyelőt képeznek ki, és kifogásoljuk, hogy a feltételek között nem szerepel az adósságkezelői képzettség.

Az LMP szerint a magáncsőd így, ebben a formában tehát teljes csőd, és felszólítjuk a kormányt: változtasson a szabályozáson.

LMP sajtó

2018-08-06T11:17:20+00:00 2018. 08. 06.|Sajtó|