fbpx

Egészséges ivóvizet mindenkinek!

Augusztus 20. környékén különösen fontos hangsúlyozni az Alaptörvény emberi méltóságra vonatkozó rendelkezéseit: a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése. Magyarországon sajnos még most is sok ezren vannak azok, akiknek tiszta ivóvízre volna szüksége, melyhez nem jutnak hozzá. Ez 2019-ben elfogadhatatlan. 

Ez utóbbiak közé tartozik a Tamási város külterületén, de annak központjától alig több mint öt kilométerre (az “utolsó tűzcsaptól” egy kilométerre) elhelyezkedő Adorján-Újtelepen és környékén élő 60 – zömmel többgyermekes és nyugdíjas – család, akik sok éve küzdenek csupán azért, hogy végre tiszta ivóvízhez, vezetékes vízszolgáltatáshoz tudjanak jutni. De mindhiába. Hosszú évek óta sem a szolgáltató, sem az illetékes minisztériumok nem válaszolnak a kérésükre, és még a minimális szolgáltatástól is megfosztják őket. Tartálykocsiból, heti háromszor, családonként 20 liter víz: ez a kegy csak, amit az állam gyakorol. Az ásott kutak már kiapadtak, a megmaradt kutak vize egészségügyi szempontból nem megfelelő. Egyenrangú magyar állampolgárként fizetnének a szolgáltatásért, de ennek néhány millió forintos költséggel járó kiépítésére nincs politikai akarat. Ugyanúgy, ahogyan az emberi méltóság vagy az egészséges környezethez való jog tiszteletben tartására sincs.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítson minden hazánkban élő állampolgárnak megfelelő hozzáférést a tiszta ivóvízhez és az elemi higiéniai igényekhez (tisztálkodás, mosás) szükséges vízmennyiséghez

A vízhiány, a vízminőség kérdése korunk egyik alapvető fontosságú problémájává léphet elő, ha a felelős kormányzati kompetenciákkal felruházott tényezők és szervek elmulasztják időben orvosolni a már aktuális problémákat.
A klímaváltozással összefüggő alkalmazkodás stratégiai szemléletet követel meg, az LMP ezért szorgalmazza a klímavészhelyzet kihirdetését Magyarországon, hogy időben lehessen megelőzni például a vízhiány miatt keletkező katasztrófát. A vízhez történő hozzáférés alapvető emberi jognak kell minősüljön.   

Keresztes László Lóránt
frakcióvezető

Demeter Márta
frakcióvezető-helyettes 

 

2019-08-22T15:27:34+00:00 2019. 08. 22.|Sajtó|