fbpx

Elfogadhatatlan a román kormány eljárása a magyarokkal szemben a járvány idején

A Civil Elkötelezettség Mozgalom tájékoztatása szerint az Európa Tanács bizottságának vizsgálata alapján a román kormány nem veszi figyelembe a kisebbségek jogait a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kommunikáció során és a digitális oktatás során. A román kormány nem tájékoztatja az ott élő magyarokat anyanyelvükön a járványhelyzetről és a szükséges óvintézkedésekről. Ellenben nem felejtette el büntetni járványveszély idején sem a magyar polgármestereket a március 15-i magyar nemzeti jelképek miatt.

Az állam feladatát az erdélyi magyar pártok és magyar vezetésű önkormányzatok vállalták magukra, köszönet nekik.

Felszólítjuk az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, ítélje el, hogy Románia részlegesen felfüggesztette az Emberi Jogok Európai Egyezményének alkalmazását.

Bízunk benne, hogy az EU szervezetei és tagországai a magyar demokrácia és a magyar nemzet iránti aggódásukat az erdélyi magyarokra is kiterjesztik és együttesen lépnek fel a román állam jogtalan gyakorlata ellen. Kérjük a magyar kormány képviselőit minden lehetséges fórumon álljanak ki a járvány idején is a külhoni magyarok mellett.

Támogatásunkat fejezzük ki a szomszédos országokban élő magyarok felé sorsközösségünkben.

Dr. Keresztes László Lóránt
frakcióvezető

Ungár Péter
országgyűlési képviselő

 

2020-04-07T19:21:18+00:00 2020. 04. 07.|Sajtó|