Az Európai Bizottság elnöke szerint Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nem csak román, hanem európai ünnep is. Hozzátette: minden, ami román, egyben európai is, ezért december elsején Európa közösen ünnepli meg a Romániának és Európának is fontos pillanatot. Az LMP teljes politikai közössége határozottan tiltakozik Juncker szavai ellen.

Joggal merül fel Juncker kijelentéseivel kapcsolatban a kérdés, hogy mennyire gyáva és megalkuvó módon képviseli a Fidesz a magyar nemzeti érdekeket az Európai Néppártban, amikor a néppárti politikus ilyen kijelentéseket tesz. Továbbá joggal merül fel az a kérdés is, hogy hol van az Európai Bizottságot mindig támadó kormányzati propaganda vagy bármilyen kormányzati válasz ilyenkor.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság elnökének kijelentéseit: döbbenetünket adunk hangot, hogy 2018-ban, Európában, az egyik legfontosabb európai vezető ennyire semmibe veszi azokat az értékeket, amelyek alapvetései az Európai Uniónak, megsértve ezzel magyarok millióit.

Határozott álláspontunk, hogy 100 évvel az Erdélyt Romániához csatoló egyoldalú politikai nyilatkozat, a gyulafehérvári határozat után itt az ideje, hogy a román állam egy európai uniós tagállam elvárt érettségével tekintsen a saját területén élő őshonos nemzeti kisebbségekre. Az LMP hitet tesz amellett, hogy az autonómia – legyen az területi vagy kulturális – a nemzeti kisebbségek önrendelkezésének elfogadott módja, és ezért minden fórumon ki fogunk állni: ugyanezt várjuk el a mindenkori magyar kormánytól is.

Keresztes László Lóránt,
frakcióvezető-társelnök (LMP)