fbpx

Erdeinket meg kell védeni!

Minden, ami élő és életet ad, védendő. Ezt szolgálja az az ENSZ kezdeményezés is, amely március 21-ét az Erdők Nemzetközi Napjává avatja. Közös felelősségünk, hogy a megőrzésükről gondoskodjunk, visszaszorítva a haszonszerző kevesek érdekeit. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy Magyarország erdészeti politikáját és gyakorlatát a közjó figyelembevételével alakítsa fenntarthatóvá.

Az erdők a világ biológiai sokféleségének pótolhatatlan tárházai: ismert és még nem ismert gyógyhatású vegyületekkel, a környezetminőséget szabályozó képességükkel, a klímaváltozás szempontjából pótolhatatlan széndioxid-megkötő tulajdonságukkal, a helyi és térségi talajvédelmi és vízháztartás-szabályozó sajátosságaikkal, rekreációs és tájképi adottságaikkal.

Napjainkban mégis kegyetlen pusztításnak vagyunk tanúi. A világ és hazai erdeink kettős szorításban vannak. A talaj kimerüléséig helyükre pár évente új és újabb legelőket és haszonnövény termesztő területeket létesítenek. Fa- és tüzelőanyag nyerésére letermelik, ahelyett hogy megújuló nap- és szélenergiát használnának. Eközben a klímaváltozás megfékezését célzó politikák úgy számolnak velük, mint a leghatékonyabb szén-dioxid nyelőkkel.

A kormányok további erdőtelepítési tervekről beszélnek, a legértékesebb erdőket mégis hagyják kiirtani. Számításon kívül hagyják, hogy a klímaváltozás miatt nemcsak erdeink egészségi állapota romlik, de a tarvágással letermelt és az új erdők telepítése is sok helyen ellehetetlenül.

 

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

2020-03-21T11:51:38+00:00 2020. 03. 21.|Sajtó|