A román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. Az LMP felháborodásának ad hangot, és felszólítja a magyar külügyminisztert: hívassa be Románia budapesti nagykövetét és jegyzékben tiltakozzon az eljárás ellen!

Az LMP álláspontja szerint 2018-ban, Európában megengedhetetlen és elfogadhatatlan az ilyen eljárás a román hatóságok részéről. Az LMP ezért minden támogatást felajánl a Székely Nemzeti Tanácsnak, egyben felhívjuk a külügyminisztert, tegyen meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést.

Az LMP egyúttal újfent hangsúlyozza: delegációval képviselteti magát Marosvásárhelyen, a Székely Szabadság Napján, ahol tiltakozásunknak hangot adunk.

Az LMP álláspontja szerint Székelyföld autonómiatörekvése, és általában a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és önrendelkezésük biztosítása összhangban áll az európai értékekkel. Ezen értékeket pedig különösen fontos hangsúlyozni abban az évben, amikor példátlanul durva támadás érte és éri a székelyeket.

Ungár Péter,
az LMP Országos Elnökségének tagja