fbpx

Felvételi ponthatárok 2019: nyitott felsőoktatásra van szükség 

Az LMP mindenkinek gratulál, aki bejutott valamely felsőoktatási intézménybe, de természetesen azokat is külön üdvözöljük, akiknek idén nem sikerült: szakértőink szívesen adnak tanácsokat nekik a további lehetőségekről.

Sajnos külön kell szólnunk arról a többezer fiatalról, akik már nem is voltak érdekeltek idén, mert az Orbán-kormány elhibázott politikájának köszönhetően már itt hagyták hazánkat: fiatalok tízezreiről van szó. Akik pedig itthon maradtak, a megérdemelt boldogság mellett családtagjaikkal együtt most azt kezdik el tervezni: hogyan fizessék ki ezt az egészet: kollégium, albérletek, tankönyvek, tandíj. Mert hogy a kormány egyetemromboló felsőoktatási koncepciója még egy valamit jelentett: a tandíj bevezetését.

Már tegnap is láthattuk, hogy milyen szűk kereteket szab meg az oktatási kormányzat az államilag finanszírozott helyeknél. Pedig a felsőoktatás nem egy szűk elitnek szól: ki kell tárni a  kapuit, nyitottá kell tenni azt. Azonnali megoldásokra van szükség: többek között ingyenessé kell tenni a diploma megszerzését, vissza kell pótolni a felsőoktatásból kivont forrásokat, meg kell emelni az oktatásban dolgozók bérét, vissza kell állítani az intézményi autonómiáját, meg kell szüntetni a központilag meghatározott keretszámok rendszerét, továbbá az egyenlő esélyek érdekében ingyenes előkészítő tanfolyamokat kell indítani a hátrányos helyzetű fiatalok számára.

Kanász-Nagy Máté,
az elnökség titkára

2019-07-25T09:18:00+00:00 2019. 07. 25.|Sajtó|