fbpx

A Fidesz elszabotálta a klímavészhelyzet kihirdetését

Turi-Kovács Béla, a bizottság fideszes alelnöke kifejtette, hogy nincs szükség klímavészhelyzet kihirdetésére, nincs szükség klímatörvényre, az LMP javaslatcsomagját ezért nem kell tárgyalnia a parlamentnek. A Fidesz tettek helyett még mindig arról elmélkedik, hogy vajon hány százalékban áll emberi hatás a klímaváltozás mögött.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának mai ülésén a Fidesz képviselői nem támogatták az LMP klímavészhelyzet kihirdetésére vonatozó határozati javaslatát, így az nem kerülhet az országgyűlés elé.

A klímaváltozás itt van. Elég az év eleji rekordszárazságra vagy a májusi rekordesőzésekre gondolni. Az előrejelzések szerint nyáron hetekig tartó extrém hőhullámokat, és óriási károkat okozó viharokat élhetünk majd meg, mely tönkreteszi a mezőgazdaságot, megterheli nem csak az időseket és betegeket, de még az erős, felnőtt szervezetet is. Az LMP ezért határozati javaslatában klímatörvény megalkotását és Magyarország dekarbonizációs programjának kidolgozását sürgette.

A Fidesz azonban ismét megakadályozta, hogy megszülessenek a konkrét vállalások, melyekkel Magyarország hozzájárulhat a klímaváltozás megfékezéséhez és a változásokhoz való alkalmazkodáshoz. Az LMP addig nyújtja be újra és újra a javaslatát, míg a Fidesz azt nem engedi az Országgyűlés elé.

 

Schmuck Erzsébet,

az LMP frakcióvezető-helyettese,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

2019-06-04T15:23:02+00:00 2019. 06. 04.|Sajtó|