fbpx

A Fidesznek fontosabbak a magánzsebekbe vándorló uniós pénzek, mint a magyar emberek biztonsága

A Fidesz az európai biztonság költségvetéséről tartott sajtótájékoztatómra kiadott közleményében nem kertel. Egyértelművé tették, hogy nekik fontosabbak a brüsszeli pozíciók és az azok körüli néppárti küzdelmek, mint a magyar emberek biztonságára sokkal nagyobb pénzt és lehetőségeket megnyitó uniós költségvetés.

Vagyis a Fidesz inkább arról akar beszélni, hogy kik jussanak székekhez az Európai Parlamentben, ki legyen majd biztos, meg bizottsági elnök, és ebből majd mi jusson az egyes pártoknak, semmint arról, hogy végre érdemben lehessen változtatni az EU-nak a migrációval kapcsolatos politikáján, meg lehessen erősíteni az uniós külső határvédelmet és ennek érdekében az EU határvédelmi ügynökségét, érdemi forrásokat kapjanak a tagállamok a migrációval kapcsolatos feladataikhoz, és ami a legfontosabb, a kibocsátó államokkal való együttműködés révén megállíthassuk az Európába irányuló illegális migrációt.

Csak látszatra meglepő az emberek biztonságát félresöprő fideszes álláspont. Valójában semmi új nincs abban, hogy a Fidesznek nagyon is jó a mostani logikán alapuló uniós költségvetés és nem is akar mást, hiszen ennek eddig is nyertesei a multinacionális vállalatok magyarországi kirendeltségei, a Fideszhez ezer szállal kapcsolódó oligarchák és nagybirtokos földtulajdonosok. Ha nem ez lenne a Fidesz érdeke, akkor már rég felléphetett volna az uniós költségvetés ügyében, hiszen képviselői ott ülnek az Európai Parlament legnagyobb létszámú frakciójában, az Európai Néppártban, amely politikai közösségből jött egyébként a brüsszeli bizottság elnöke és tagjainak többsége is.

Mi az LMP-ben is úgy gondoljuk, hogy az Európai Uniónak új szemléletre van szüksége, és ehhez valóban új brüsszeli bizottságra, új Európai Parlamentre és új magyar európai képviselőkre van szükség.

Demeter Márta,
az LMP frakcióvezető-helyettese,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

2018-08-29T16:40:41+00:00 2018. 08. 29.|Sajtó|