fbpx

A foglalkoztatással kapcsolatban is csúsztat a miniszterelnök

Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján azzal büszkélkedett, hogy 30 éves csúcson van a foglalkoztatatás szintje. Ez azonban az eddig kedvező világgazdasági folyamatoknak köszönhető. Az utóbbi hónapokban viszont a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani, aminek jelei már itthon is mutatkoznak: az autóiparban megjelent bizonytalanság miatt év végén alig indultak el a bértárgyalások, majd egy elbocsájtási hullám kezdődött.

A multiknál történő leépítéseken kívül a kormány arról sem beszél, hogy a gazdaság bizonyos területeinek és a társadalom normális működését már a nagy munkaerőhiány veszélyezteti, aminek egyik oka, hogy a multik érdekében alacsonyan tartott bérek és a bizalom hiánya miatt százezrek mentek külföldre munkát vállalni.

Valójában nagyon komoly strukturális problémák vannak a gazdaságban, amit az is mutat, hogy a szegényebb megyékben nemhogy csökken, hanem nő a munkanélküliség. A munkaerő-hiány csökkentésére nem Ukrajnából kell munkásokat idehozni, hanem hazahívni a külföldi magyar munkavállalókat. Ehhez komplex intézkedések szükségesek. Nem elegendő csak a minimálbért emelni, nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, a helyi gazdasági döntéseket előtérbe helyező szakoktatásra és szakképzésre. Támogatni kell a mobilitást és a gyermekes nők munkaerőpiacra való visszatérését. Élhető környezet, biztonságos jövőt kell Magyarországon teremteni.

Schmuck Erzsébet
társelnök, frakcióvezető-helyettes
2020-01-11T11:27:04+00:00 2020. 01. 11.|Sajtó|