fbpx

A fogyatékkal élők nemzetközi napja alkalmából

Magyarországon 600-700 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása pedig közvetve a lakosság harmadát érinti. Az LMP felszólítja a kormányt: tegyen meg mindent fogyatékkal élő honfitársaink iskolai és kulturális hozzáférésének, munkahelyi elhelyezkedésének hatékonyabbá tétele érdekében – nem kerülhetnek a társadalom perifériájára, azért mert a kormány nem foglalkozik érdemben velük. 

A fogyatékkal élők iskolai elhelyezése ma nem megoldott Magyarországon. Vidéken naponta több száz kilométert is utazhatnak a családok, gyerekek, mert a szállításuk sincs megoldva. Az SNI-s, autista és egyéb diszfunkciókkal küzdő gyermekeket befogadó intézményeknél az alapító okiratban szereplő feltételeknek szinte egyetlen iskola sem felel meg.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy  a gyógypedagógusok fizetése nem igazodik a többi pedagógus fizetéséhez. Az pedig egészen döbbenetes, hogy az autizmusra speciálisan képzett szakemberből milyen hiány van az országban. Azonnali megoldás kell arra, hogy a gyerekek integrált nevelése megoldható legyen, és ne kényszerüljenek nagyon sokan magántanulói státuszba vagy a szellemi képességüknek nem megfelelő intézményben tanulni.

A munkaerő-piaci elhelyezkedés vonatkozásában megállapítható, hogy rendkívül alacsony a képzési, átképzési lehetőségek száma, választéka és színvonala, különösen a felnőttképzés területén. Elfogadhatatlan, hogy sajnálatos módon jellemző a minimálbéren történő foglalkoztatás még abban az esetben is, ha jó képességű, megfelelő képzettséggel rendelkező a fogyatékkal élő munkavállaló.

Az LMP határozott meggyőződése, hogy a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatási helyzetének javítása csak célzottan, személyre szabottan, megfelelő munkaerő-piaci és az egészségügyi, szociális, képzési és foglalkoztatási területeket összehangoltan, egymásra épülő módon használó rehabilitációs rendszer és rehabilitációs szolgáltatások tényleges kiépítésével valósulhat meg. A bértámogatási rendszerben be kell vezetni a végzettség, képzettség, betöltött munkakör alapján folyósítható differenciált bértámogatás rendszerét. Ez pedig a kormányzat elsődleges feladata és felelőssége.

Hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy a kulturális javakhoz mindenki egyenlő módon juthasson hozzá. Az akadálymentesítés a fogyatékos emberek számára a kultúrához való hozzáférést is jelenti. A filmek feliratozása például a siket és nagyothallók számára az akadálymentes hozzáférést biztosítja. Sokszor ki vannak zárva a moziban, televízióban a filmnézés élményéből, szinkronizálás miatt.

Összességében a fogyatékkal élők segítségre várnak, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, gyermekeket nevelhessenek, és hasznosan élhessék le az életüket. Az LMP folyamatos kapcsolatban van a civil és érdekérvényesítő szervezetekkel.  Szakemberekkel, az érintett családok mindennapi problémái mentén igyekszünk segíteni, a kormányzat felelősségre vonásával és konkrét javaslatokkal támogatni őket.

Ungár Péter,
országgyűlési képviselő (LMP)

2018-12-03T14:15:52+00:00 2018. 12. 03.|Sajtó|