fbpx

Folytatódik a jogkorlátozás – a dolgozói jogok szűkítése után a Fidesz most felszámolná a Honvédség ellenőrzésének lehetőségét is

A honvédelmi miniszter törvénytelenül, egy rendeletben próbálja ellehetetleníteni az országgyűlési képviselőknek a hadsereg működésével kapcsolatos tájékozódási és ellenőrzési jogát. Ezért utólagos normakontrollt kezdeményezve az Alkotmánybírósághoz fordulunk, ehhez kérjük az ellenzéki képviselőcsoportok támogatását. A 18/2018. (XII. 15.) HM rendelettel a minisztérium technikainak álcázott jogkorlátozással kiüresítené az országgyűlési képviselők tájékozódási lehetőségét a honvédelmi szervezetek vonatkozásában, és a jövőben a miniszter és a vezérkari főnök kényétől-kedvétől tenné függővé, mire kapnának választ a magyar nép választott képviselői.

Az elmúlt hónapokban több esetben tagadták meg a tájékoztatást számomra a honvédelmi szervezeteknél, így a Honvédkórházban is, teljesen törvénytelenül. Mindkét estben pert indítottunk. Attól, hogy a képviselőket eltiltják a Honvédség szervezeteinél történő tájékoztatástól, még nem lesz jobb a helyzet az alakulatoknál, sőt!

Világos a tendencia, előbb a Honvédség szervezeti átalakításával lehetetlenítik el a civil kontrollt az egy hete elfogadott törvénnyel, most pedig a parlamenti ellenőrzés alól is kivonják a hadsereget. Az alkotmányos és politikai aggályok mellett az emberek számára két szempontból hordozhat veszélyt az, ha nincs hatékony ellenőrzési lehetőség a katonai vezetők fölött. Egyrészt a kontroll hiányában “önjáróvá” válhat a hadsereg, ami a legszélsőségesebb esetben odáig is elvezethet, hogy a hadsereg nem hajtja végre a nép által választott képviselők és az alkotmányos szereplők által hozott döntéseket.

De ugyanilyen veszélyt jelent az is, ha a parlamenti kontroll alól kivont hadsereggel a mindenkori kormány a saját politikai szempontjai szerint, elszámolás nélkül rendelkezhet. Könnyen belátható, hogy bármelyik forgatókönyv komoly belső válsághoz és a magyar emberek biztonságának sérelméhez vezethet, aminek az esélyét sem szabad megengedni.

Ellenzéki politikusként az a dolgunk, hogy ne hagyjuk, hogy a Magyar Honvédség a magyar emberek ellenőrzése nélkül működjön!

Demeter Márta,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

2018-12-20T12:20:35+00:00 2018. 12. 20.|Sajtó|