fbpx

A kézmosás alapfeltétele a tiszta víz

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. Az LMP kiemelt fontosságú feladatnak tartja édesvizeink védelmét, és az egész országot behálózó víziközmű ellátást sürget.

Meg kell köszönnünk minden víziközmű szolgáltatónak, hogy biztosítja számunkra a tiszta ivóvizet, melynek megléte elengedhetetlen feltétele, hogy sikeresen átvészeljük a koronavírus járványt. Kérjük a kormányt, hogy támogatással segítse a szolgáltatók ezen munkáját és minden, víziközművel még ellátatlan területen biztosítsa az ivóvízhez és a tisztálkodáshoz szükséges feltételeket.

A Föld felületének kétharmadát víz borítja, de ennek csak 1 százaléka közvetlenül felhasználható édesvíz. További 2 százalék jégben, hóban raktározódik, de a klímaváltozás miatt a gleccserek és a sarki jégtakaró is drámai gyorsasággal olvad és a sós tengerekbe kerül.

Az ENSZ ezért idén a víz és a klímaváltozás ügyét választotta a világnap központi témájaként, hiszen a klímaváltozás ma még alig előre jelezhetően átalakíthatja bolygónk vízháztartását, beleértve a tengerek áramlásának megváltozását, a világvárosok vízszint alá kerülését, a csapadékviszonyok átrendeződését, egyes területek rendkívüli árvizek általi veszélyeztetettségét vagy elsivatagosodását. A víz a földi élet egyik legfontosabb feltétele, amellyel takarékosan, fenntarthatóan kell gazdálkodnunk. Az édesvíz semmi mással nem pótolható természeti erőforrásunk, ezért mindent meg kell tennünk védelme érdekében.

Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei

2020-03-22T13:47:30+00:00 2020. 03. 22.|Sajtó|