Orbán Viktor ma találkozik Donald Trumppal, a világ legnagyobb klímabűnözőjével: hiszen ő volt az, aki felrúgta azt a párizsi klímaegyezményt, ami egy lehetséges megoldás lenne arra, hogy megmeneküljünk a klímakatasztrófától.

Ehhez képest elég csak a legutóbbi konkrét esetet felsorolni a több százból: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy jó üzletet lát az Északi-sark elolvadásában. Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője ma az USA budapesti nagykövetsége előtt tiltakozott a kijelentések ellen, és elmondta: a klímakatasztrófa nem egy üzleti lehetőség, az mindenki számára óriási fenyegetés, hiszen tíz évünk van hátra, hogy érdemben cselekedjünk. És ameddig a globális nagyvállalatok markában lévő vezetők, mint Donald Trump és Orbán Viktor semennyire nem veszik ezt komolyan, addig nehezen tud érdemi előrelépés történni. Pedig a klímaváltozás nem válogat: legyen szó republikánusról, demokratáról, gazdagról, szegényről, jobboldaliról, baloldaliról – nem számít.

Ezért van szükség olyan vezetőkre és politikusokra, akik komolyan veszik és érdemben cselekszenek korunk legnagyobb kihívásával kapcsolatban: az LMP éppen ezért egyetért azokkal az amerikai politikai törekvésekkel, amelyek a Green New Deal gazdasági és társadalmi programjának beindítását szorgalmazzák, és ezt fogjuk képviselni az Európai Parlamentben is.

LMP Sajtó