fbpx

A kormány klímapolitikája elégtelen és hamis

Áder János mai rádióinterjújában csúsztatásokkal próbálta menteni a menthetetlent. A kormány jelenleg távolodik a 2030-as klímacéloktól és nincs szándéka komolyan tenni a klímaváltozás megfékezéséért. Az LMP klímatörvény elkészítését és végrehajtását követeli.

Áder János ma Orbán Viktor helyett a fideszes kommunikációból ismert PR-fogásokkal és csúsztatásokkal próbálta megmagyarázni, miért vétózta meg a magyar kormány az EU 2050-ig szóló klímatervét.

A köztársasági elnök statisztikái nem bontják ki az igazság minden részletet: Áder János arról ugyanis nem beszélt, hogy az elmúlt három-négy év során távolodni kezdtünk a 2030-as klímacéloktól. 2014-et követően ugyanis a korábban csökkenő széndioxid-kibocsátás újra nőni kezdett, méghozzá a gazdasági növekedésnél is jobban. A megújuló energia aránya pedig több egymást követő évben is csökkent – erre a bravúrra az Európai Unióban csak Magyarország volt képes.

A kormány úgy próbál kibújni a klímafelelősség alól, hogy a korábbi, 2014-et megelőző kedvező folyamatokról beszél, arról pedig hallgat, hogy ez a trend mára megfordult. Ráadásul sem most, sem korábban nem tettek lépéseket a klímaváltozás okozta problémákra való felkészülésre, alkalmazkodásra.

Az LMP ezért ismét sürgeti, hogy a magyar parlament a valós adatokon alapuló, tényleges eredményt hozó klímatörvényt fogadjon el és biztosítsa az ehhez szükséges költségvetési forrásokat.

Schmuck Erzsébet,

a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

2019-06-28T13:24:35+00:00 2019. 06. 28.|Sajtó|