A kormánypártok ismét hátat fordítanak az idős hozzátartozójukat otthon gondozóknak

Az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának kormánypárti többsége a mai napon leszavazta az LMP határozati javaslatának napirendre vételét, amely a gyermekek otthongondozási díjával azonos szintre emelte volna az idős hozzátartozójukat otthon gondozók díjazását. A kormány ezzel sokadszorra bizonyítja, hogy egyszerűen nem érdekli azon honfitársaink sorsa, akik a legnehezebb magyar évszázadban éltek és dolgoztak, és akik megérdemelnék a méltóságteljes időskort.

Érthetetlen és megmagyarázhatatlan mi történt 2004 óta, amikor az akkor ellenzékben lévő Fidesz országgyűlési képviselője, Mátrai Márta határozati javaslattal akarta elérni, hogy egységesen emeljék a minimálbér összegére az otthonápolási díjat, függetlenül az ápolásra szoruló korától. A valóság az, hogy számtalan esetben egyetlen ember gondozza egyedül idős hozzátartozóját, és emiatt gyakran teljes családok kényszerülnek másfél fizetésből megélni. A kormánynak fogalma sincs a magyar családok helyzetéről, ha azt gondolja, hogy a 38 vagy 58 ezer forintos ápolási díj fenntartható és elfogadható.

Véget kell vetni annak, hogy a kormány a felelősséget a családokra tolva kilátástalan helyzetbe hozza azokat a felnőtt és idős embereket, akik gondoskodnak, és akik gondoskodásra szorulnak. Ehhez álláspontunk szerint az első és legfontosabb lépés egységesíteni a gyermeküket otthon gondozóknak és a nem gyermeküket otthon gondozóknak járó díjazást.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő (LMP)

2020-10-26T19:40:25+00:00 2020. 10. 26.|Otthonápolás, Sajtó|

Kövessen minket a Facebook-on!


This will close in 20 seconds