fbpx

Környezettudatos és fenntarthatóságra nevelést!

Ma van a gyermekek jogainak világnapja: az ENSZ napra pontosan 30 esztendeje fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, amely deklarálja azon jogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek a világon. Még ma is világszerte óriási problémák vannak a nyugodt környezetben eltöltött gyermekkor megélésében, a megfelelő táplálkozás lehetőségeiben, ahogy a megfelelő oktatáshoz való hozzájutás kérdésében is.

Magyarországon sem rózsás a helyzet, és addig nem nyugodhatunk meg, amíg 125 ezer magyar gyerek él mélyszegénységben, ami az uniós átlag duplája. Nem jutnak elég ételhez, és a jövőjük is szinte előre el van döntve, mert a jelenlegi oktatási rendszer nem hagy nekik kitörési lehetőségeket. Az LMP szerint valódi szociális kormányzásra van szükség, mely fő prioritásként tekint a gyerekek jogainak biztosítására. Csak egy átfogó fejlesztési program segíthet  felzárkóztatni a hátrányos helyzetben élő gyerekeket, hogy szociális körülményeik helyett tehetségük határozhassa meg jövőjüket.

Jövőnk egyik legnagyobb kihívása a klímaváltozás lesz. A jövő generációi számára csak akkor marad a Föld élhető, ha mi most másokkal egyetemben Magyarországon is nagyon bátor és határozott lépéseket teszünk a klímaváltozás káros hatásainak csökkentése érdekében. Ezért az LMP kiemelten fontosnak tartja a fenntarthatóságra nevelés kérdését, amelynek alapja az ember és környezete iránt érzett felelősség és tisztelet, amely közös társadalmi értékrendként, etikus magatartásként nyilvánul meg, mindennapi döntéseink és preferenciáink részévé válik. A mai magyar társadalomnak erre nagy szüksége volna.

Greta Thunberg üzenete legyen intő jel mindannyiunk számára ma is: “azt mondjátok, mindennél jobban szeretitek a gyermekeiteket, miközben a saját szemük előtt lopjátok el a jövőjüket”.

Kendernay János
társelnök

2019-11-20T15:42:22+00:00 2019. 11. 20.|Sajtó|